Ανησυχία προκαλεί η διαρροή εγγράφου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σχετικά με τις ελλείψεις εμβολίων σε κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι δεν έχει στη διάθεσή της εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, προκειμένου να καλύψει τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια Λέσβου.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε κρούσμα της ηπατίτιδας που απομονώθηκε στο κέντρο και στην προσπάθεια να καλυφθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του:

“Η Διεύθυνση Δημοσίας Υγείας Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου.

Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Κατόπιν αυτού η προϊστάμενη της Διεύθυνση επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων Υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη αυτών”.

Περιστατικό

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), που δημοσιοποίησε το έγγραφο, αναφέρεται και σε παρόμοιο περιστατικό, το οποίο καταγράφηκε πρόσφατα στην Πελοπόννησο.

Αφορά κρούσμα ηπατίτιδας σε χώρο φιλοξενίας στην Αργολίδα (ένα 13χρονο παιδί). Ο μικρός ασθενής είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων, χωρίς καμία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών και πριν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

“Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο για τη διερεύνηση του κρούσματος ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής και η οικογένειά του, οκτώ άτομα συνολικά, έχουν ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα και διανέμουν σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία μας, η συλλογή πληροφοριών για άτομα υψηλού κινδύνου στο περιβάλλον του ασθενούς, με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων”.

Αμέλεια

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης κάνει λόγο για εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη, στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών:

“Η Δημόσια Υγεία αλλά και η υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο.

Όπως αποκαλύπτεται δεν υπάρχουν ούτε καν εμβόλια για την πρόληψη σοβαρών λοιμώδη νοσημάτων, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν και γι αυτό έπρεπε να είχε διασφαλιστεί η επάρκειά τους.

Το υπουργείο Υγείας είναι ο μεγάλος απών και η Δημόσια Υγεία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στις ΜΚΟ”.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας