Ενεργοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι κωδικοί του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, που αφορούν δύο βασικές εξετάσεις για τις γυναίκες ασφαλισμένες.

Οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό έχουν πλέον τη δυνατότητα να χορηγούν στις ασφαλισμένες ψηφιακές μαστογραφίες.

Επιλέγοντας τον κωδικό 550000022, μπορούν να συνταγογραφήσουν “Προληπτική ψηφιακή μαστογραφία” στην κατηγορία Προληπτικές Ακτινολογίας, εφόσον διενεργείται για λόγους πρόληψης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Επιλέγοντας τον κωδικό 040000145, μπορούν να παραπέμψουν για “Ψηφιακή μαστογραφία» στην κατηγορία ακτινογραφίες, εάν πρόκειται για παρακολούθηση.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, η εξέταση αφορά και τους δύο μαστούς, συνεπώς δεν επιτρέπεται η επανάληψη του ίδιου κωδικού στο ίδιο παραπεμπτικό.

Σχετική απόφαση για κάλυψη των εν λόγω εξετάσεων ελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της κοστολόγησης και ανακοστολόγησης μίας σειράς ιατρικών εξετάσεων.

Η ψηφιακή μαστογραφία πραγματοποιείται για πρόληψη του καρκίνου του μαστού και διενεργείται μέσω ενός σύγχρονου απεικονιστικού μηχανήματος, που λέγεται ψηφιακός μαστογράφος.

Πρόκειται για μια απλή ακτινολογική εξέταση, η οποία επιτρέπει την απεικόνιση της μορφολογίας και της δομής των ανατομικών στοιχείων του μαστού.

Συμβάλλει στην έγκαιρη απεικόνιση και διάγνωση παθολογικών αλλοιώσεων λόγω διαταραχής της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού, της ανάπτυξης ενός όγκου ή εξαιτίας ύποπτων μικροτιτανώσεων.

Διαφορά

Η βασική διαφορά της εν λόγω εξέτασης με την αναλογική μαστογραφία συνίσταται στο ότι στην ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Στην αναλογική μαστογραφία χρησιμοποιείται μόνο το φιλμ ως μέσο καταγραφής των διαγνωστικών εικόνων.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ψηφιακή μαστογραφία είναι περισσότερο λεπτομερής και μπορούν να διερευνηθούν μαστογραφικά ευρήματα εξαιρετικά μικρού μεγέθους, όπως οι μικροαποτιτανώσεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού σε ταξίδι με αεροπλάνο
Πού βρίσκονται οι πιο θεριακλήδες στον κόσμο
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή