Η επιστολή είναι η εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα της αποζημίωσης του εμβολιασμού έναντι του Μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β με αφορμή τη σχετική αρθρογραφία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες.

Έκπληξη μας προκαλεί το γεγονός ότι η επικείμενη απόφαση σχετικά με την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Χρονοδιάγραμμα Εμβολιασμών θα αφορά μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ως επιστήμονες, θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή (αν και ορθώς έρχεται να συμπληρώσει την  οδηγία) δεν έρχεται όμως να δώσει επί της ουσίας λύση όσον αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι:

  • Η πλειονότητα των περιστατικών μηνιγγίτιδας κυρίως αφορά προηγουμένως υγιή άτομα και όχι άτομα υψηλού κινδύνου
  • Η θνητότητα είναι σημαντικά υψηλότερη σε υγιή άτομα σε σχέση με τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Συνεπώς, από πλευράς Δημόσιας Υγείας, η σύσταση θα έχει μηδενική συνεισφορά στη μείωση τόσο των συνολικών κρουσμάτων όσο και της θνητότητας και άρα τίθεται σε αμφισβήτηση το όφελος αυτής της επένδυσης

Προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία και να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της όποιας απόφασης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει στη γνωμοδότησή της και τα βρέφη κάτω του ενός έτους, τα οποία είναι η ομάδα πληθυσμού με τον υψηλότερο κίνδυνο βάσει της επιδημιολογίας.

Εξάλλου, πολύ τακτικά ακούμε από συναδέλφους μας και βλέπουμε στον Τύπο περιπτώσεις προσβολής παιδιών από μηνιγγιτιδόκοκκο Β,  που σίγουρα δεν ανήκουν σε καμμία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τέλος, επιμένουμε στη θέση μας σχετικά με την ανάγκη δίκαιης μεταχείρισης όλων των Ελληνόπουλων όσον αφορά την προστασία της υγείας τους, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην αδικία που υπάρχει σήμερα με αυτόν τον εμβολιασμό, όπου ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονέων, κάποια παιδιά προστατεύονται περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα.  

Επιπλέον, με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να σας παραθέσουμε την πραγματική εικόνα που συναντούμε στα ιατρεία μας, αιτούμαστε άμεσα συνάντηση μαζί σας, ευελπιστώντας να συζητήσουμε την αναθεώρηση μιας ανεπαρκούς απόφασης, που σίγουρα δεν εκφράζει την κοινωνική πολιτική που θα θέλατε να εφαρμόσετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας και σε καμμία περίπτωση δεν διευκολύνει το έργο της Παιδιατρικής κοινότητας.

Εν αναμονή της απάντησής  σας

Για την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

 Ο Πρόεδρος , Κ. Νταλούκας                                                                                         Ο Γραμματέας,  Δ. Φούσκας                                                                               

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο