Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Α΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τμηματική μεταμόσχευση  ενδοθηλίου κερατοειδούς με μόσχευμα προερχόμενο από δότη ηλικίας 84 ημερών. Αποτελεί το νεαρότερο καταγεγραμμένο μόσχευμα κερατοειδούς  που αξιοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε.

Τη μεταμόσχευση πραγματοποίησε ιατρική ομάδα της Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, υπό τον Διευθυντή της, Νικόλαο Ζιάκα, Καθηγητή Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

 Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα, η οποία χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού αλλά και τη συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας έχουν κατορθώσει να μειώσουν κατά πολύ τη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα κερατοειδούς, προσφέροντας αφενός ποιότητα ζωής στους λήπτες και αφετέρου εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία. 

«Η δωρεά οργάνων και κερατοειδών δίνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα: ότι η ζωή συνεχίζεται» αναφέρουν τα στελέχη του ΕΟΜ , τονίζοντας ότι "η ενημέρωση, η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις «κλειδιά» για να νικηθούν η προκατάληψη και τα ταμπού, που πηγάζουν απο την άγνοια".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου