Υπογράφηκε μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων η κάλυψη – με ειδική τιμή – των καινοτόμων θεραπειών υψηλού κόστους κατά της ηπατίτιδας C.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η συμφωνία αφορά στα νεώτερης γενιάς φάρμακα, στα οποία πλέον θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών.

Επιτεύχθηκε, δε, έπειτα από εντατική διαβούλευση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν αυτά τα φάρμακα.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, είναι πλέον δυνατή η διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς επήλθε συμφωνία για σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή.

Μέχρι τώρα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, αλλά με τη συμφωνία, εντάσσονται στη θεραπεία και ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης και να παρέχεται καλύτερη ποιότητα ζωής.

Περιβάλλον

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται πως με τη συμφωνία δημιουργείται ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον, το οποίο παρέχει:

  • Πρόσβαση πενταπλάσιου, σε σχέση με σήμερα, αριθμού ασθενών στις νέες θεραπείες.
  • Ένταξη σε νέες καινοτόμες θεραπείες ασθενών στα ρώιμα στάδια της νόσου ή με συγκεκριμένες συννοσηρότητες (όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS).
  • Εναρμόνιση της ελληνικής Πολιτείας με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.
  • Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς το ηλεκτρονικό μητρώο της ηπατίτιδας C, σε μία προσπάθεια διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είναι ανεξάρτητη, υπαγόμενη στον ΕΟΠΥΥ και συμβάλλει με τα άλλα τμήματα του Οργανισμού στις εκσυγχρονιστικές δράσεις που σχεδιάζει και εφαρμόζει η διοίκηση, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Συνεχίζει, δε, το έργο της, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για άλλες κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;