Συνεχής αύξησης καταγράφεται στα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα, τα οποία έως την Πέμπτη είχαν ανέλθει στα 196, έναντι 166 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέσα σε μία εβδομάδα, καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δύο παιδιά νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι ειδικοί ανησυχούν για "κοκτέιλ" ιλαράς - γρίπης το επόμενο διάστημα. Είναι ενδεικτική η ονομασία "γρίπη - Αρμαγεδδών" (flu - mageddon) που δόθηκε κατά το πέρασμά της απο το νότιο ημισφαίριο της γης.

Από το υπουργείο Υγείας έχει εκδοθεί εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ενόψει της αναμενόμενης έξαρσης του ιού τους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κρούσματα γρίπης, αλλά η ιλαρά παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις και εκτιμάται ότι 350.000 παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν προστασία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ορολογικό έλεγχο έχουν αυξηθεί σε μία εβδομάδα κατά 34.

Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως στη νότια Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, χωρίς στο μεταξύ να έχει καταγραφεί θάνατος.

Συνιστούν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου για την ιλαρά, με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR.

Δόσεις

Η πρώτη δόση του εμβολίου MMR πρέπει να χορηγείται στην ηλικία των 12 μηνών και η δεύτερη δόση τρεις μήνες μετά την πρώτη ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson