Την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που έχουν συγκεντρωθεί από το υπόγειο του μαιευτηρίου “Έλενα”.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος εντόπισε το βακτήριο της χολέρας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, ωστόσο, κάνει λόγο για μία αρχική, μη ειδική ανάλυση, η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις υποψίες.

Για τον σκοπό αυτό, δείγμα έχει σταλεί στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το οποίο αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με την παρουσία ή όχι του επίμαχου παθογόνου μικροοργανισμού.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναπληρωτής καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (φωτό) αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί χολέρα.

Εξηγεί πως στο δείγμα που εξέτασε το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου εντοπίστηκε ένα μη εντεροπαθογόνο δονάκιο. Πρόκειται για βακτήριο που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

Πρόκειται για βακτήρια που ζουν στα νερά, σημειώνει ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως υπάρχουν εκατομμύρια είδη του συγκεκριμένου βακτηρίου και ένα από αυτά είναι το πολύ επικίνδυνο δονάκιο της χολέρας.

Η ανίχνευση του βακτηρίου έγινε στις 5 Οκτωβρίου, έπειτα από έλεγχο δείγματος που έστειλε η επόπτρια Δημόσιας Υγείας στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου.

Αποθήκη

Το δείγμα προερχόταν από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτονικού ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η πρώτη ανάλυση ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ενημερώθηκαν άμεσα η επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η διοίκηση.

Για λόγους ασφαλείας και μέχρι να εκδοθεί το οριστικό αποτέλεσμα από το ΚΕΔΥ, αποφασίστηκε να σφραγιστεί ο χώρος.

Πολάκης

Με αφορμή την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε - μέσω facebook - προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο:

"Όσο ο Γιαννάκος κυνηγάει το δονακειο της χολέρας στους υπονόμους... Εμείς προχωράμε την προμήθεια αξονικού στο νοσοκομείο της Καρύστου (και της Άμφισσας) από το ΠΔΕ εθνικών πόρων του υπουργείου Υγείας".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων