Σε φάση υλοποίησης είναι το μέτρο της κατ’ οίκον αποστολής ογκολογικών φαρμάκων, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντάει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται πως από τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο ομιχλώδες τοπίο της διακίνησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Τα ΦΥΚ – σημειώνεται – δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες. Πρόκειται για φάρμακα ευαίσθητα που πρέπει να φτάσουν στον ασθενή με απόλυτη ασφάλεια.

Για αυτό και είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ποιότητας του τρόπου μεταφοράς, καθώς και όλης της διαδικασίας με τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο ΕΟΠΥΥ, λοιπόν, επιχειρεί να βάλει κανόνες στη διαδικασία μεταφοράς τους προς τους ασθενείς, ώστε να μην ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν πρόκειται για ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών.

Η διαδικασία προβλέπει δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων μεταφορέων.

Πιλοτικά

Ξεκίνησε πιλοτικά πάνω από έναν χρόνο τόσο από το Κεντρικό Φαρμακείο του Ρέντη, αλλά και από άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποστολές μετά από σχετικό αίτημα ασθενών και με σκοπό να ξεκινήσει σε δεύτερο χρόνο η πλήρης εφαρμογή της για το σύνολο των ασθενών.   

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας καταλήγει με τη φράση «…ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μία νόσος με συνέπειες τόσο στους νοσούντες, όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον»...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα