Το πάθημα των τελευταίων χρόνων, από τις σοβαρές επιπτώσεις της γρίπης, έχει γίνει μάθημα για τους Έλληνες.

Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, προκειμένου να έχουν προστασία στην περίοδο της έξαρσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ), στα φαρμακεία της πόλης καταγράφεται αυξημένη κίνηση από ασθενείς που σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης.

Πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός, πηγαίνουν στα φαρμακεία για να κάνουν το αναγκαίο αντιγριπικό εμβόλιο.

Δεν λείπουν και εκείνοι που απλώς επιθυμούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και κάνουν το εμβόλιο προληπτικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διονύσης Ευγενίδης σημειώνει πως η κίνηση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι. Το γεγονός αποδίδεται στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο θόρυβος που προκλήθηκε με την φετινή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και των κρουσμάτων γρίπης της περσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων. Από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), τα φαρμακεία της πόλης προμηθεύτηκαν 115.000 αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2017 - 2018.

Στη φετινή παραγγελία, εκτός από το κλασικό τριδύναμο εμβόλιο, περιλαμβάνονται και καινούργια, πιο εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης.

Το τριδύναμο και τα τετραδύναμα εμβόλια έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών, ενώ για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών ένδειξη έχει μόνο το τριδύναμο εμβόλιο από το οποίο χορηγείται η μισή δόση.

Πρόβλημα

Θετική εξέλιξη είναι το ότι λύθηκε και το πρόβλημα που είχε προκύψει με τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων.

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούσε τα δύο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του από το άλλο όμοιο.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη, σημειώνει ο κ. Ευγενίδης για να σημειώσει:

Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν πρέπει να ξεχάσουν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό”.

Σύνθεση

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2017 - 2018) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009.

Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τριδύναμου εμβολίου είναι 5,70 ευρώ, ενώ του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,70 ευρώ. Όλα χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο που προκαλεί ο ιός της γρίπης, με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40% έως 60%.

Ακόμα και στην περίπτωση νόσησης σε εμβολιασθέντα άτομα, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Δημ.Κ.