Τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός.

Μία ώρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει τη δεύτερη ΤΟΜΥ, στον δήμο Παύλου Μελά, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.

Οι δομές αποτελούν το πρώτο βήμα υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου, για το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διαθέτει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το οποίο θα μπορούσε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο παροχής εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Καθιερώνεται υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ενεργεί ω υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς (έως τον Μάρτιο).

Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, που διέρρευσε πρόσφατα, η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ ξεκινάει τώρα, ως πρώτο βήμα της προγραμματισμένης δημιουργίας μιας κρίσιμης μάζας τοπικών μονάδων (τουλάχιστον 100) έως τον Μάιο του 2018.

Όσο αυξάνονται οι ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με λιγότερους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στην περιοχή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας προβλέπεται να λειτουργήσουν 33 ΤΟΜΥ.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018 θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις ΤΟΜΥ στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.

  • Η πρώτη ΤΟΜΥ, άρχισε να παρέχει τις υπηρεσίες της στις 5 Δεκεμβρίου στη Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά (ισόγειο κτιρίου στη διασταύρωση Γενναδίου και Κωλέττη).
  • Η δεύτερη, λειτουργεί από τις 5 Δεκεμβρίου στον δήμο Αμπελοκήπων (Ελευθερίας 48).
  • Η τρίτη, λειτουργεί από τις 6 Δεκεμβρίου στον δήμο Κορδελιού -Ευόσμου (στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου 12 και Κοσμά Αιτωλού 1).

Πρόσβαση

Και οι τρεις ΤΟΜΥ λειτουργούν σε ισόγεια με δυνατότητα πρόσβασης αναπήρων και παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος.

Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών, θα τους εξετάζουν δωρεάν, θα κρατούν ιατρικό φάκελο, θα συνταγογραφούν, θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς).

Ελλείψεις

Σχολιάζοντας την τελετή εγκαινίων, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει πως η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για εφέτος είναι 92 εκατομμύρια ευρώ. Ιδού πως περιγράφει την κατάσταση:          

"Πραγματικό χάος επικρατεί στη προμήθεια υλικών και φαρμάκων. Όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να διευθετήσουν την κατάσταση.

Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας.

Οι εργαζόμενοι Ιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες.

Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές.

Έρανοι γίνονται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, συνεισφέρουν οι Δήμοι, ακόμη και οι εκκλησίες βγάζουν δίσκο κατά τις λειτουργίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.

Οι εργαζόμενοι φέρνουν πλυντήρια και απλώστρες από το σπίτι τους για να πλένουν τα σεντόνια (φωτογραφία από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού Πρεβέζης).

Προσωπικό

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αναφέρεται και σε ελλείψεις προσωπικού σε μία σειρά από δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας:

Στο: Άργος δεν έχει παιδίατρο, στην Καλαμάτα έχει μόνο έναν παιδίατρο, στην Ξάνθη έχει μόνο έναν γενικό γιατρό, ενώ δεν έχει παιδίατρο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο, ακτινολόγο.

Στο Αίγιο δεν έχει καρδιολόγο και Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Στην Καρδίτσα δεν έχει καρδιολόγο, γυναικολόγο.

Στο Ναύπλιο δεν έχει ακτινολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, φυσικοθεραπευτή.

Στην Καβάλα έχει δύο καρδιολόγους, έναν παθολόγο, έναν γενικό γιατρό, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο και τέσσερις οδοντιάτρους. Δεν έχει παιδίατρς, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο.

Στη Δράμα έχει δύο οδοντιάτρους, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο. Δεν έχει γενικό γιατρό, καρδιολόγο, παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο.

Στην Κοζάνη δεν έχει παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, ακτινολόγο. Στη Λάρισα δεν έχει οδοντίατρο.

Στις Σέρρες και στην Κέρκυρα δεν έχει παιδίατρο, ενώ στην Πρέβεζα δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό Εργαστήριο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα