Σε παράκαμψη της λίστας χειρουργείου, προχωρούν ορισμένοι γιατροί, προκειμένου να πάρουν “φακελάκι” από τους ασθενείς τους.

Η...τρίπλα επιτυγχάνεται, “βαπτίζοντας” τα τακτικά περιστατικά σε έκτακτα.

Τον κώδωνα κρούει ο γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρβάβας (φωτό), ο οποίος καλεί τους έντιμους γιατρούς να μπλοκάρουν τις παραπάνω μεθοδεύσεις.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά σύλληψης γιατρών για “φακελάκι” στα νοσοκομεία “Έλενα Βενιζέλου” και “Αλεξάνδρα”, ο Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει πως αποτελούν απόδειξη ότι η εξάλειψη του χρηματισμού είναι δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που διαχειρίζονται περιστατικά την ώρα της ανάγκης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου – τονίζει – η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι αμείλικτοι απέναντι στους επίορκους γιατρούς.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΙΣ, η “λίστα χειρουργείου” υπήρξε αναμφισβήτητα σωστό μέτρο για την περιστολή του χρηματισμού, ανεξάρτητα από τις πρακτικές δυσκολίες ή τη δυνατότητα ορισμένων να την παρακάμπτουν, βαφτίζοντας τα τακτικά περιστατικά ως έκτακτα:

“Η τήρησή της δεν επαφίεται μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, αλλά και στους έντιμους γιατρούς, οι οποίοι δεν πρέπει να επιτρέψουν ένα μέτρο διαφάνειας να φαλκιδεύεται με ανέντιμες μεθοδεύσεις”.

Καμπάνια

Ο κ. Βαρνάβας θεωρεί επιβεβλημένη μία νέα καμπάνια από την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ):

“Να ενημερωθούν οι πολίτες πως το νοσοκομειακό κίνημα θα είναι δίπλα τους σε κάθε καταγγελία χρηματισμού, διασφαλίζοντας πως όσοι καταγγέλλουν δεν πρόκειται να γίνουν αποδέκτες τιμωρητικών διαθέσεων, αλλά το πρόβλημά τους θα λυθεί από γιατρούς που δεν λερώνουν τα χέρια τους με προϊόντα εκβιασμού”.

Ο γραμματέας του ΠΙΣ υπογραμμίζει πως από το 2010, το νοσοκομειακό κίνημα έχει σπάσει τη σιωπή του, ανοίγοντας μέτωπο με τον χρηματισμό των γιατρών, τον οποίο χαρακτήρισε ως “κοινωνικό έγκλημα”.

Εκτός από τις αφίσες που είχε τυπώσει τότε η ΟΕΝΓΕ, προτάθηκε - και έγινε δεκτή – η δήλωση πόθεν έσχες για τους διευθυντές ΕΣΥ, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, η οποία θα πέφτει πάνω στους έντιμους γιατρούς που ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο