Τη σφοδρή αντίδραση των γιατρών, προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας περί επικείμενης κατάργησης του μηνιαίου “πλαφόν” των 200 επισκέψεων στον ΕΟΠΥΥ.

Οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι αντίθετοι με το προωθούμενο μοντέλο, ενώ γιατροί κάνουν λόγο για επανάληψη των όσων είχαν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

“Τα περί κατάργησης του πλαφόν, δείχνουν τον πανικό που τούς έχει κυριεύσει, λόγω της ελάχιστης ανταπόκρισης στην προκήρυξη για θέσεις οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ”, σχολιάζει στο Iatronet η Βαρβάρα Ανεμοδουρά (φωτό).

Η πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά είχε αντιταχθεί στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όταν την περίοδο 2013 – 2014 επιχειρούσε να διαμορφώσει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Και τότε είχαν υπάρξει απειλές πως οι γιατροί θα έχαναν το “πλαφόν” εάν δεν παρέμεναν στο σύστημα:

“Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μάς δικαίωσε και αυτό δείχνει πως η μία πλευρά δεν μπορεί να αποφασίζει σε βάρος της άλλης”, σημειώνει η κ. Ανεμοδουρά.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την προκήρυξη 2.800 θέσεων οικογενειακών γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και την επικείμενη προκήρυξη παρόμοιων θέσεων για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), έχουν προκαλέσει έντονες τριβές.

Οι γιατροί στρέφονται κατά του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας πως οι αμοιβές (πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα) είναι εξευτελιστικές για τον κλάδο.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έχει προειδοποιήσει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει και γιατροί που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προβληματίζονται για το επόμενο βήμα τους.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δώσει παράταση στην προκήρυξη των 2.800 θέσεων, η οποία έληγε στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ το υπουργείο αναζητεί τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί θεωρούν πως δικαιώνονται από την ελάχιστη συμμετοχή στην προκήρυξη, εκτιμώντας πως το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τόσο χαμηλές αμοιβές.

1 ευρώ

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στον ιατρικό κόσμο, με βάση τον πληθυσμό αναφοράς κάθε συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ γιατρού και την προβλεπόμενη πάγια αντιμισθία, η αμοιβή ανά επίσκεψη δεν ξεπερνά το 1 ευρώ!

Το ποσό αυτό – σημειώνουν – είναι ίσο με το τέλος υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κάθε συνταγή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι μόνοι που θα δεχτούν ένα τέτοιο καθεστώς είναι όσοι είναι πάροχοι άλλων υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ και απασχολούν παράλληλα γιατρούς...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο