Συστάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της ιλαράς, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση – ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προς επαγγελματίες Υγείας, η ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου – Παπαγρηγορίου ανέφερε τα εξής:

  • Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των ενηλίκων δεν έχουν αλλάξει, διότι η επιδημία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να γίνεται σε πρωιμότερη ηλικία και των βρεφών στην ηλικία των 12 μηνών.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η δεύτερη δόση του εμβολίου συστήνεται να γίνεται σε διάστημα τριών μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.
  • Ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς, καθώς και στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να μένει κάποιος υγειονομικός ανεμβολίαστος.

Την ανάγκη εμβολιασμού των επαγγελματιών τόνισε και η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεανώ Γεωργακοπούλου.

Ρομά

Ο συντονιστής του Έκτακτου Προγράμματος Εμβολιασμών στον Παιδικό Πληθυσμό Ρομά Γιάννης Σπυρίδης, ανακοίνωσε πως κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εμβολιάσει το τελευταίο τετράμηνο 3.928 παιδιά για Ιλαρά – Παρωτίτιδα – Ερυθρά, Ηπατίτιδα Β, Πνευμονιόκοκκο.

Ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης αναφέρθηκε στην εμπειρία του στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, τονίζοντας την αναγκαιότητα εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με τις ίδιες προϋποθέσεις που συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό.

Δημ.Κ.