Επιπλέον 68 νέα κρούσματα ιλαράς κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων έχει ανέλθει στους 2.659 από τον Μάιο του 2017, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το ίδιο διάστημα.

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λοιμώξεων (ECDC) κατατάσσουν την Ελλάδα στην κορυφή ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μαζί με τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 2.591, στοιχείο που δίνει περίπου 10 νέα κρούσματα την ημέρα.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν αποκλείουν αύξηση και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνουν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Γρίπη

Στον αντίποδα, η γρίπη βρίσκεται σε πτωτική τάση, παρότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος (συνολικά 38) και ένα κρούσματα που χρειάστηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (συνολικά 107).

Από τους 38 θανάτους, οι 34 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε εντατική μονάδα και μόνο το 13% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση. Επικρατούντες υπότυποι είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1)pdm09.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο