Τα πρώτα κρούσματα ιλαράς για το 2025 καταγράφηκαν τον Απρίλιο στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο περιστατικά, τα οποία εκδηλώθηκαν, έπειτα από ένα τετράμηνο "σιγής".

Το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν εντοπιστεί συνολικά 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η χώρα μας έχει 1,5 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 49,4. Τα περισσότερα αφορούν την ηλικιακή ομάδα 1 - 4 ετών και 15 - 19 ετών, ενώ κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί στις ηλικίες 5 - 9 ετών και άνω των 30 ετών.

Η εμβολιαστική κάλυψη με δεύτερη δόση στην Ελλάδα είναι 83%, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 88,8% (στοιχεία 2023).

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς είναι μακράν η Ρουμανία (11.814 επιβεβαιωμένα ή 934,3 ανά εκατομμύριο), ενώ μηδενικά κρούσματα δήλωσαν οι αρχές της Φινλανδίας

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τον Απρίλιο υπήρξε ύφεση κρουσμάτων στην Ευρώπη σε σχέση με τον Μάρτιο, με τα περισσότερα νέα κρούσματα να καταγράφονται στη Ρουμανία (402), στη Γαλλία (186), στην Ολλανδία (111), στο Βέλγιο (100) και στην Ισπανία (52).

Από τον Μάιο του 2024 και τις 30 Απριλίου, τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει συνολικά 22.481 κρούσματα ιλαράς.

Τα 9.852 (43,8%) αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών και τα 6.371 (28,3%) κρούσματα ήταν ηλικίας 15 ετών και άνω. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε βρέφη κάτω του 1 έτους (768,3 κρούσματα ανά εκατομμύριο) και σε παιδιά ηλικίας 1 - 4 ετών (424,4 κρούσματα ανά εκατομμύριο).

Το 85,5% των κρουσμάτων αφορούσε ανεμβολίαστα άτομα, το 9% εμβολιασμένα με μία δόση και το 5,2% με δύο ή περισσότερες δόσεις.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο, καταγράφηκαν στην Ευρώπη 14 θάνατοι, εκ των οποίων οι 12 στη Ρουμανία και οι 2 στη Γαλλία.

Ερυθρά

Στην έκθεση του ECDC δεν αναφέρονται κρούσματα ερυθράς στην Ελλάδα.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει σε μελλοντική ενημέρωση.

Πέντε κρούσματα αναφέρθηκαν από δύο χώρες (Ιταλία και Πολωνία), ενώ 25 χώρες δεν ανέφεραν κανένα κρούσμα.

Συστάσεις ECDC

Οι ειδικοί του ECDC συνιστούν αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης (πάνω από 95% με τη δεύτερη δόση), με έμφαση στον εμβολιασμό επιλέξιμων ατόμων, όπως μη ανοσοποιημένοι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Προτείνουν, επίσης, αύξηση της κλινικής ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπενθύμισής τους για τη σημασία του ελέγχου της εμβολιαστικής κατάστασης των ατόμων, ακόμη και πριν από το ταξίδι.

Οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: Μαζί σώζουμε ζωές''
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Από τη βελόνα στη ζωή: Όσα δεν σου είπε ποτέ κανείς για την εμπειρία της αιμοδοσίας