Σταθερή επιδείνωση παρουσιάζει η εικόνα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που παρατίθενται πιο κάτω, τον Δεκέμβριο λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων 108 προϊόντα, έναντι 105 τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για 58 φάρμακα για διάφορες παθήσεις (53 τον Νοέμβριο), 23 νοσοκομειακά (ήταν 21), 12 εμβόλια (ήταν 10) και 15 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β, της διφθερίτιδας – τετάνου, ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη – πολιομυελίτιδας – αιμόφιλου ινφλουέντσας Β, ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς – ανεμευλογιάς, κατά της λοίμωξης από ροταϊό, της ανεμευλογιάς και του έρπητα ζωστήρα.

Οι ελλείψεις επισημαίνονται από διάφορες πλευρές, όπως οι φαρμακοποιοί και προκαλούν προβληματισμό, καθώς διανύουμε μία περίοδο με αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) συμμετέχει διαχρονικά σε πανευρωπαϊκές έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και την επίδραση στην παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς, ιδιαίτερα στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Πρόγραμμα

Έλληνες νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "COST Project CA 15105" σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων. Σε εθνικό επίπεδο, το προεδρείο της ΠΕΦΝΙ έχει επανειλημμένα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας των νοσοκομειακών φαρμακείων.

Στην έρευνα που "τρέχει" φέτος συμμετέχει ενεργά και η ΠΕΦΝΙ. Απευθύνεται στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, στους υπόλοιπους επαγγελματίες Υγείας και στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τη Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ και μέλος του συμβουλίου της EAHP, η έρευνα αναμένεται να βοηθήσει στην ανάδειξη των λύσεων και των βέλτιστων πρακτικών που σήμερα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας και σε εθνικό επίπεδο.

Επαγρύπνηση

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών έχει αυξήσει την επαγρύπνηση της σχετικά με το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και την επίπτωση που έχουν αυτές για τους ασθενείς στο νοσοκομειακό περιβάλλον κυρίως.

Στην έρευνα αυτή, ο ορισμός της έννοιας "έλλειψη φαρμάκου" βασίζεται στον ορισμό που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (EMA), σύμφωνα με τον οποίο:

"Η έλλειψη ενός φαρμακευτικού προϊόντος για ανθρώπινη ή κτηνιατρική χρήση, συμβαίνει όταν η προμήθειά του δεν καλύπτει τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο". 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου