Με 105 μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, εκ των οποίων τα 10 είναι εμβόλια, ξεκινά η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μέχρι χθες, έλλειπαν από τα ράφια των φαρμακείων 53 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών, 21 νοσοκομειακά, 10 εμβόλια και 21 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ιδρύματος Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Οι ελλείψεις ήταν μεγαλύτερες, αλλά το τελευταίο διάστημα αποκαταστάθηκε το πρόβλημα σε 12 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, σε έξι νοσοκομειακά και σε τέσσερα εμβόλια.

Η γενική εικόνα, ωστόσο, εμφανίζεται χειρότερη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν έλλειπαν συνολικά 104 φάρμακα (7 εμβόλια).

Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν πως οι ελλείψεις είναι σαφώς περισσότερες από εκείνες που καταγράφει ο ΕΟΦ, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε αντιγριπικά εμβόλια.

Απάντηση είχε δώσει η διοίκηση του ΕΟΦ, επισημαίνοντας πως η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο δόσεις και πως στις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1,1 εκατομμύριο δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Δράσεις

Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οι Ευρωπαίοι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν ανακοινώσει πως οι επιπτώσεις από την έλλειψη φαρμάκων είναι σοβαρές, απειλούν την περίθαλψη των ασθενών και απαιτούν επείγουσα δράση.

Τα φάρμακα δεν είναι απλά καταναλωτικά είδη. Αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της περίθαλψης των ασθενών και στον νοσοκομειακό τομέα και πρέπει να χορηγούνται στον ασθενή εγκαίρως.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ασθενείς στους οποίους είναι σοβαρή η επίπτωση της απώλειας δόσεων συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά και αντικαρκινικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας