Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που παρατίθενται πιο κάτω, σε έλλειψη βρίσκονται συνολικά 104 προϊόντα:

Τα 58 είναι φάρμακα για διάφορες παθήσεις, τα 21 νοσοκομειακά, τα 7 εμβόλια και τα 18 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, το πρόβλημα παραμένει κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τους φαρμακοποιούς να προειδοποιούν πως είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ.

Ασθενείς και φαρμακοποιοί αναγκάζονται να αναζητούν τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί και σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται και σε σχέση με το κατά πόσο θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού σε φάρμακα και εμβόλια, ενόψει της περιόδου γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Τιμές

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, σε μεγάλο βαθμό, οι ελλείψεις οφείλονται στις χαμηλές τιμές που έχουν τα ελληνικά φάρμακα και το κίνητρο που δημιουργούν για επανεξαγωγή τους σε ξένες αγορές.

Για παράδειγμα, ένα φάρμακο μεγάλης ζήτησης, που αξίζει στην Ελλάδα 10 ευρώ και στη Γερμανία 20 ή 25 ευρώ, είναι σκεύασμα "υψηλού κινδύνου" για παράλληλη εξαγωγή, αφήνοντας στον έμπορο τεράστια περιθώρια κέρδους.

Η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι το φάρμακο είναι ένα διατιμημένο είδος και δεν μπορεί να υπόκειται στους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Υπάρχει, επίσης, η πρόβλεψη του νομοθέτη πως ένα φαρμακευτικό προϊόν μπορεί να επανεξαχθεί, μόνον εφόσον έχουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς…

 Παράλληλες

Από τον παραπάνω πίνακα του ΕΟΦ φαίνεται πως οι "παράλληλες εξαγωγές" γνωρίζουν άνθιση. Από το 2014 έως το 2018, οι ποσότητες των φαρμάκων που εξάγονται έχουν διπλασιαστεί: ήταν 10 εκατομμύρια συσκευασίες και έφτασαν τα 20 εκατομμύρια.

Τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτό η χαμηλή τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα μπορεί κανείς να διαπιστώσει παρατηρώντας το εξής:

Το 2014, εξήχθησαν από την Ελλάδα 10 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, που είχαν νωρίτερα εισαχθεί στη χώρα μας, αξίας 306,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα – και ενώ οι τιμές των φαρμάκων είχαν κυριολεκτικά συρρικνωθεί – εξήχθησαν διπλάσιες συσκευασίες φαρμάκων (19 εκατομμύρια), με σχεδόν ίση αξία με εκείνη των 10 εκατομμυρίων συσκευασιών του 2014 (362,6 εκατομμύρια ευρώ)!

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως οι ανεξέλεγκτες μνημονιακές παρεμβάσεις έχουν εξορθολογήσει τα του Φαρμάκου μόνο στο σκέλος της δαπάνης και όχι στο σκέλος της ζήτησης και της κατανάλωσης, η οποία σταθερά αυξάνεται…

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία