Στα 2.747 έχουν ανέλθει τα κρούσματα της ιλαράς, έναν χρόνο μετά την επίσημη καταγραφή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Η νόσος συνεχίζει να προσβάλλει αρκετούς Έλληνες. Στην εβδομάδα που πέρασε, καταγράφηκαν 88 νέα κρούσματα ή πάνω από 12 σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Εμβολιασμός

Οι ειδικοί συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;