Υπερβολικές χρεώσεις για νοσηλεία ασφαλισμένων του σε ιδιωτικές κλινικές, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ.

Κλινικές χρέωναν έως και 100% για επιπλοκές στους ασθενείς, όταν ο μέσος όρος επιπλοκών στις συγκεκριμένες παθήσεις δεν ξεπερνούσε το 3,19%!

Οι υπερβάσεις ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς σε ένα ελάχιστο δείγμα επτά κλινικών υπολογίστηκε πως η υπέρβαση σε συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία έφτασε το 1 εκατομμύριο.

Η εφαρμογή του συστήματος εκκαθάρισης αποκάλυψε μία σειρά από “προβληματικές χρεώσεις” στον ΕΟΠΥΥ, οι υπηρεσίες του οποίου υλοποιούν μία σειρά από μέτρα παρακολούθησης.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το σύστημα έγκρισης και διαχείρισης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με αυτό, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η έγκριση εισαγωγής και εξόδου των ασθενών από κλειστή νοσηλεία σε δευτεροβάθμιες δομές Υγείας.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμά πως θα υπάρξει συλλογή αξιόπιστων δεδομένων και λήψη των αποφάσεων που θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Θα προκύψει, έτσι, μείωση περιττών πράξεων, μείωση δαπανών και ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων.

Η παρακολούθηση της δαπάνης και η εκκαθάριση των υποβολών, έχει οδηγήσει σε μείωση των υπερβάσεων από τις ιδιωτικές κλινικές και ανάλογη μείωση του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής (clawback).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσά που περιέκοψε ο ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές, ως clawback, ανήλθαν πέρυσι στα 75,3 εκατομμύρια ευρώ, με αιτούμενη δαπάνη 308,9 εκατομμύρια.

Το 2016, είχε ανέλθει σε 115,8 εκατομμύρια ευρώ (με αιτούμενη δαπάνη 325,4 εκατομμύρια) και το 2015 στα 133,1 εκατομμύρια ευρώ (με αιτούμενη δαπάνη 327,3 εκατομμύρια).

Η μείωση του clawback από το 2015 έως το 2017 είναι της τάξης του 45%, μαζί με την εκτίμηση για το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ίδιο διάστημα, η μείωση των υποβολών από τις κλινικές ανέρχεται στο 8%.

Ψυχιατρικές

Μείωση 39% καταγράφεται την περίοδο 2015 – 2017 και στο clawback των ψυχιατρικών κλινικών, το οποίο περιορίστηκε πέρυσι στα 12,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 13,8 εκατομμυρίων το 2016 και 21,1 εκατομμυρίων το 2015.

Το ίδιο διάστημα, η μείωση των υποβολών από τις εν λόγω κλινικές προς τον ΕΟΠΥΥ ήταν της τάξης του 5%.

Στην κατηγορία των Κέντρων Αποκατάστασης, οι υπερβάσεις παρέμειναν σταθερές. Οι παρεμβάσεις, ωστόσο, του ΕΟΠΥΥ στις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και στον υπολογισμό του clawback σε εξάμηνη βάση, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των υπερβάσεων κατά 4%.

Σημειώνεται πως η μείωση του “ανοίγματος” μεταξύ των χρεώσεων που γίνονται στον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους και των υπερβάσεων στους “κλειστούς” προϋπολογισμούς (clawback), αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα, για τα οποία θα αξιολογηθεί το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα