Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, προκαλεί η προωθούμενη διάταξη για υποχρεωτική έκπτωση (rebate) στον κλάδο, όταν δεν χορηγούνται γενόσημα.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εκτιμά πως η κυβέρνηση παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου και προωθεί το μέτρο χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον ΠΦΣ.

Τονίζει, δε, πως “τιμωρεί”, ταυτόχρονα, τους ασθενείς οι οποίοι επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο γιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων.

Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή:

“Η κυβέρνηση και οι θεσμοί, μετά από εννέα χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών, συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας”, αναφέρει το προεδρείο του Συλλόγου, για να σημειώσει:

“Είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο.

Παράλληλα η Κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφαση της να επιβάλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων.

Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς.

Πρόθεση μας είναι προσφύγουμε με κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων διατάξεων.

Τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων και  στην απόλυτη φτωχοποίηση του κλάδου μας. Μήπως τελικά αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της κυβέρνησης”;

Πολυνομοσχέδιο

Για το επίμαχο θέμα, στο πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αναφέρονται τα εξής:

Με στόχο την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, προβλέπεται μηδενική συμμετοχή για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, εφόσον επιλέξουν γενόσημο φάρμακο, ενώ προβλέπεται και οικονομικό αντικίνητρο στους φαρμακοποιούς εφόσον επιλέγουν να δώσουν φάρμακα αναφοράς αντί των γενοσήμων φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, μηδενίζεται η προβλεπόμενη 10% συμμετοχή των ασφαλισμένων που παίρνουν θεραπεία για χρόνιες ή εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, και για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους εφόσον επιλέξουν θεραπεία με γενόσημο φάρμακο.

Προβλέπεται όμως και rebate 0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφουμένων φαρμάκων αναφοράς για τους φαρμακοποιούς, εφόσον χορηγήσουν το πρωτότυπο σκεύασμα που η προστασία πατέντας έχει λήξει.

Με υπουργική απόφαση δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης του παραπάνω ποσοστού από το 2019 κι ύστερα.

Με άλλη υπουργική απόφαση θα ορίζονται οι ελάχιστες ποσότητες γενοσήμων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, που οφείλουν να έχουν ως απόθεμα τα φαρμακεία, με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας των γενοσήμων σα φαρμακεία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Δημ.Κ.