Μικρή ύφεση καταγράφεται στα νέα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα.
Την τελευταία εβδομάδα, νόσησαν 35 ακόμη άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό να έχει ανέλθει στους 3.138.
Σε καθημερινή βάση, καταγράφονται πέντε νέα κρούσματα, αριθμός που είναι ελαφρά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας και αισθητά χαμηλότερος από τις εβδομάδες του περασμένου μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει στα κόκκινα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μαζί με τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.
Δελτίο
Σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το πρόβλημα με την ιλαρά άρχισε να παρατηρείται στη νότια Ελλάδα και σε πληθυσμό αλλοδαπών.
Τα τρία πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν τον Μάιο του 2017 σε άτομα με ρουμανική υπηκοότητα.
Επεκτάθηκε, ωστόσο, και στη βόρεια χώρα, προσβάλλοντας όλο και ευρύτερες ομάδες πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας. Έως το τέλος του 2017, τα κρούσματα είχαν ανέλθει σε 922.
Έχουν, επίσης, καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών με υποκείμενη δυστροφία, ο δεύτερος 17χρονο Ρομά, ο τρίτος 35χρονη γυναίκα και ο τέταρτος 18χρονο άνδρα με υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια.
Ιός
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας.
Οφείλεται στον ομώνυμο ιό, ο οποίος εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες, όπου και πολλαπλασιάζεται.
Στη συνέχεια μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα. Ο ιός απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των δύο ωρών.
Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο, με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]