Πιο σύντομα και χωρίς διαδικασίες γνωμοδοτικής επιτροπής, θα γίνεται από τη Δευτέρα η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγής από τον γιατρό, θα μεταβιβάζεται αίτημα έγκρισης του φαρμάκου προς το κέντρο του Οργανισμού.

Ομάδα πιστοποιημένων γιατρών θα το εξετάζουν και με ηλεκτρονικό τρόπο θα απαντούν εάν εγκρίνεται ή όχι μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες.

Γιατρός και ασφαλισμένος θα ενημερώνονται άμεσα και ο πρώτος θα το παραλαμβάνει από το φαρμακείο, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από ελεγκτή.

Μέχρι στιγμής, έχουν πιστοποιηθεί για την ηλεκτρονική προέγκριση φαρμάκων 50 γιατροί, ενώ απαιτούνται περί τους 300. Για τον λόγο αυτό, η διαδικασία ξεκινά σταδιακά από τη Δευτέρα και αναμένεται να γενικευθεί το επόμενο διάστημα.

Από τα 420 φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται σήμερα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, τα μισά είναι νοσοκομειακά και τα 70 χρειάζονται προέγκριση.

Το νέο σύστημα βασίζεται στην αναβαθμισμένη ηλεκτρονική βάση του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας ο ασθενής θα έχει γνώση και λόγο στις παροχές που λαμβάνει.

Ενδεικτικό είναι πως από την 1η Σεπτεμβρίου, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να “μπλοκάρει” με το πάτημα ενός κουμπιού την αποζημίωση είδους ή υπηρεσίες που θα διαπιστώνει πως δεν έχει λάβει, αλλά έχει χρεωθεί στον λογαριασμό του.

Δαπάνη

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού έχει φέρει αξιόλογη εξοικονόμηση πόρων σε μία σειρά από κωδικούς. Ενδεικτικό είναι πως έχει μειωθεί κατά 30% η μηνιαία δαπάνη με την εφαρμογή του μητρώου αποζημιούμενων ειδών.

Σε πιλοτική εφαρμογή, σε τέσσερις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, βρίσκεται και το σύστημα έγκρισης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο.

Ομάδα γιατρών του ΕΟΠΥΥ ενημερώνονται “real time” για την εισαγωγή και τις ανάγκες νοσηλείας και εγκρίνουν αυτοστιγμεί το κεντρικό ενοποιημένο νοσήλιο του ασθενούς – ασφαλισμένου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο