Απειλητική είναι η δράση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, η οποία μετράει ήδη 21 νεκρούς και περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν έξαρση.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), από τις 31 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ο ιός προσέβαλε 86 ανθρώπους σε χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την πρώτη θέση κατέχει η Ουγγαρία (38 κρούσματα) και ακολουθούν η Κροατία (22), η Ελλάδα (19), η Γαλλία (5) και η Αυστρία (2). Σε χώρες που γειτνιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφηκαν 49 κρούσματα, όλα στη Σερβία.

Ο ιός εξαπλώνεται, καθώς στην Κροατία και στην Αυστρία λοιμώξεις καταγράφηκαν σε ανθρώπους, για πρώτη φορά, την περασμένη εβδομάδα.

Ολόκληρη τη φετινή περίοδο (έως τις 6 Σεπτεμβρίου), έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 798 κρούσματα σε ανθρώπους, από τα οποία τα 327 στην Ιταλία, τα 168 στην Ελλάδα, τα 134 στην Ουγγαρία και τα 117 στη Ρουμανία.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν 40 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε άλογα: Ιταλία (25), Ουγγαρία (11), Ελλάδα (3) και Ρουμανία (1). Ολόκληρη τη φετινή περίοδο, έχουν καταγραφεί στα άλογα 117 κρούσματα, από τα οποία τα 8 στην Ελλάδα.

Μετάδοση

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού).

Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο, μέσω της συνήθους κοινωνικής (φιλί, άγγιγμα), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Συμπτώματα

Το 80% όσων μολύνονται, παραμένουν ασυμπτωματικοί. Το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότερο από το 1% των προσβληθέντων εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Η ήπια μορφή της νόσου μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, γενικευμένη αδυναμία ή καταβολή, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής).

Μπορούν να παρουσιαστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, εμετοί, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος ή δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα