Οδηγίες για τη διατροφή βρεφών που συμπληρώνουν το πρώτο έτος της ηλικίας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Με το σχετικό έγγραφο, καλούνται οι επαγγελματίες Υγείας (παιδίατροι, γενικοί γιατροί, διαιτολόγοι, επισκέπτες Υγείας) να συμβουλεύουν τους γονείς και τους φροντιστές για τον τρόπο εισαγωγής των στερεών τροφών στα βρέφη.

Παρέχεται, δε, οδηγός (παρατίθεται πιο κάτω) με αναλυτικές οδηγίες για τη διατροφή και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Σημειώνεται πως τα πρώτα δύο έτη της ζωής αποτελούν μία κρίσιμη περίοδο, στην οποία – μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής – μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας.

Αντίθετα, η εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών για τη σίτιση των βρεφών και των μικρών παιδιών αποτελεί την πιο αποδοτική παρέμβαση για τη βελτίωση της υγείας τους.

Οι επαγγελματίες υγείας έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οφείλουν να παρέχουν την ενημέρωση και υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να δώσουν τις απαραίτητες συμβουλές.

Θηλασμός

Ένας από τους στόχους που τίθενται με το ψήφισμα 65.6 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, είναι η αύξηση του αριθμού των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% έως το 2025.

Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τον στόχο καθώς, αν και παρατηρούνται υψηλά ποσοστά έναρξης μητρικού θηλασμού (66% των βρεφών θήλασαν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο), το ποσοστό του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στο τέλους του 6ου μήνα είναι σχεδόν μηδενικό (0,8%).

Ένας παράγοντας που οδηγεί σε αυτό είναι το ότι γίνεται πολύ νωρίς η εισαγωγή στερεών - ημιστερεών τροφών που αρχίζει ήδη από τον 3ο συμπληρωμένο μήνα ζωής, ενώ τον 5ο μήνα το 41% των βρεφών έχει ήδη λάβει στερεές - ημιστερεές τροφές ή χυμό φρούτων.

Παχυσαρκία

Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται η ιδανική επιλογή για τη μητέρα και για το βρέφος, παρέχοντας προστασία από λοιμώξεις και από μελλοντικά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία.

Για αυτό, οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να παρέχουν τη κατάλληλη υποστήριξη στις γυναίκες, ώστε να θηλάσουν.

Για τον τερματισμό της παιδικής παχυσαρκίας, από τα πρώτα χρόνια ζωής θα πρέπει να παρέχονται συστάσεις για την κατάλληλη εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη.

Θα πρέπει, επίσης, να ενθαρρύνονται τα παιδιά να καταναλώνουν ποικιλία υγιεινών τροφών, να αποφεύγουν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά και να λαμβάνουν τις κατάλληλες μερίδες ανά ηλικία.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα