Δύο ακόμη κτίρια νοσοκομείων έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Έπειτα από την αποκάλυψη για το “Γ. Γεννηματάς”, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε πως δύο ακόμη κτίρια έχουν ενταχθεί στην επίμαχη λίστα ακινήτων: Το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης και το παλαιό νοσοκομείο Άρτας.

“Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε ότι και άλλα νοσοκομεία έχουν δοθεί στο Υπερταμείο για ξεπούλημα”, αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να σημειώσει:

“Το υπ’ αριθμ, 6.298 ακίνητο από τα 10. 119 συνολικά που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση στο Υπερταμείο για ξεπούλημα είναι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Φέρει το κωδικό Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 190445301029-0-0. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης”.

Στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων έχει ενταχθεί και το παλαιό νοσοκομείο της Άρτας (φωτό πιο κάτω), στο οποίο στεγάζονται το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου (πρώην Μονάδα ΕΟΠΥΥ), η 1η ΤΟΜΥ Άρτας και το ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Αποκατάστασης).

Το κτίριο έχει επισκευαστεί και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση  με κοινοτικά κονδύλια για να λειτουργεί ως ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Δαπανήθηκαν το έτος 2009 για την επισκευή του 5 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι κληροδότημα από τον Αλέξανδρο Ζάρα με τον όρο να λειτουργεί ως Υγειονομική Μονάδα.

“Είναι το υπ’ αρίθμ. 392 Ακίνητο από τα 10.119 στο σύνολο με κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 040102505001-0-0 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2317/19 Ιουνίου 2018)”, αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως θα απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ενοποίηση

Το “Ιπποκράτειο” Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προήλθε από την ενοποίηση δύο νοσοκομείων (1983): του τέως “Ιπποκράτειου” και του τέως “Αγία Σοφία”.

Πριν την ενοποίηση λειτουργούσαν δύο ανεξάρτητα νοσοκομεία, το πρώτο (τ. Ιπποκράτειο) με δύναμη 233 οργανικών κλινών και το δεύτερο (τ. Αγία Σοφία) με δύναμη 390 οργανικών κλινών.

Από τη συγχώνευση έως και το 1985 το νέο Νοσοκομείο λειτούργησε με 623 κλίνες και από το 1986 με 910 κλίνες.

Το τέως “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης είναι διάδοχο του νοσοκομείου “Χιρς”. 

Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1904, με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι, και ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Βαρόνης Κλάρας ντε Χιρς, συζύγου του Βαρόνου Μωρίς Χιρς, Εβραίου τραπεζίτη στην Αυστρία. 

Σχεδιασμός

Η Βαρόνη διέθεσε 200.000 χρυσά φράγκα για την ανέγερσή του, επέβλεψε προσωπικά στο σχεδιασμό και την κατασκευή του και οργάνωσε τη διοίκηση και λειτουργία του.

Εγκαινιάσθηκε το 1908 και αποστολή του ήταν η εξυπηρέτηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Ο πρώτος διευθυντής του ήταν ο γιατρός Ζαν Αλλαλούφ.

Το 1951, μεταβιβάσθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Το 1962, μετονομάστηκε σε “Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο” και είχε την περίοδο εκείνη 5 κλινικές (220 αναπτυγμένες κλίνες)  - Παθολογική (Β’ Πανεπιστημιακή, Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Ουρολογική και ΩΡΛ - , 2 Εργαστήρια –Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό- και Φαρμακείο.

Λειτούργησε έτσι μέχρι τη συγχώνευσή του με το τέως “Αγία Σοφία”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ