Η πρώτη καινοτόμος εφαρμογή εσωτερικών εμφυτευμάτων επιμήκυνσης των οστών, που επιμηκύνονται με την επίδραση εξωτερικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε Δημόσιο Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική του «Λαϊκού» Νοσοκομείου. Η εν λόγω καινοτόμος μέθοδος παρουσιάστηκε στο 74ο Συνέδριο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ (Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10-13 Οκτώβρη 2018.

Μικρή ασθενής που πάσχει από αχονδροπλασία  με ανισοσκελία και διαταραχή του μηχανικού άξονα των δύο κάτω άκρων, υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρη τοποθέτηση ηλεκτρομαγνητικά κατευθυνόμενων ήλων, τεχνολογίας αιχμής, με σκοπό την έναρξη της επιμήκυνσης των μηριαίων (έως 6 εκ αρχικά), την αποκατάσταση της ανισοσκελίας (2,5 εκ) και την οξεία διόρθωση του μηχανικού άξονα.

 

Η πολύωρη επέμβαση είχε άριστο αποτέλεσμα, ελάχιστη ενόχληση για την ασθενή και μόλις διήμερη νοσηλεία.

Η πορεία της επιμήκυνσης εξελίσσεται ομαλά, ενώ περπατά με άνεση. 

Σε επιστολή του, ο πατέρας της αναφέρει ότι τους εξέπληξε όλους το γεγονός ότι από την πρώτη εβδομάδα το παιδί σηκώθηκε μόνο του και περπάτησε χωρίς καμία ενόχληση: “Δεν έχει πονέσει καθόλου από την ημέρα της επέμβασης. Δεν χρειάστηκε να πάρει κανένα παυσίπονο! Από χθες κιόλας το παιδί από μόνο του μας εξέπληξε αφού άρχισε να περπατά στο σπίτι με πατερίτσες! Καμία σύγκριση σε όλους τους τομείς από την προηγούμενη μέθοδο …”

Η μικρή ασθενής έχει ήδη “κερδίσει” περίπου 10 εκ. ύψους από την εφαρμογή εξωτερικών συστημάτων στις κνήμες, αλλά έχει υποστεί αποδεδειγμένα ταλαιπωρία.

 

Η επιμήκυνση των οστών, η εφαρμογή δηλαδή της Διατατικής Οστεογένεσης, είναι μέθοδος που εφαρμόζεται από εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς τα τελευταία 50 χρόνια περίπου.

Εάν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο σχετικά με την «επιμήκυνση οστών» οι εικόνες που προκύπτουν παραπέμπουν σε συστήματα εξωτερικής οστεοσύνθεσης, που δημιουργούν τόσο αισθήματα δυσάρεστης έκπληξης και φόβου, αλλά και ουσιαστική δυσανεξία στους ασθενείς. Μεταλλικά πλέγματα που εξέχουν από το δέρμα και το οστό και προκαλούν φλεγμονές και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

 

Παρόλο που η μέθοδος είναι σωτήρια σε περιπτώσεις κάλυψης οστικών ελλειμμάτων (τραυματισμοί, οστική λοίμωξη, ογκολογικές εκτομές) χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια θεραπεία, υψηλή συχνότητα επιπλοκών, δυσκαμψία και πόνο που μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή των βελονών.

Σε κάθε περίπτωση, η Διατατική Οστεογένεση πρέπει να διενεργείται (ανεξαρτήτως εργαλείων της) από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς με εξαιρετική εμπειρία και γνώση πολλαπλών τεχνικών της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής αλλά και της βιολογίας της οστικής αναγέννησης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν ανά πάσα στιγμή οι “ουκ ολίγες” επιπλοκές αυτής της πολύπλοκης μεθόδου που είναι θέμα χρόνου να προκύψουν.

 Το Λαϊκό Νοσοκομείο διαθέτει μία από τις ελάχιστες Ορθοπαιδικές Κλινικές στην Ελλάδα υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα αυτό. 

Η επέμβαση, διάρκειας 7 ωρών, διενεργήθηκε στις 26/6/2018, από την Ορθοπαιδική Χειρουργική ομάδα της Διευθύντριας Ορθοπεδικής, κυρίας Ανδρονίκης Δράκου.
 Υποστηρίχθηκε αναισθησιολογικά από τον Επιμελητή Αναισθησιολογίας κο Χάρη Πανταζόπουλο, τους Εργαλειοδότες του Β' Χειρουργείου του Λαικού Νοσοκομείου και το έμπειρο προσωπικό του Ακτινολογικού Εργαστηρίου με κύριο εκπρόσωπο τον Τεχνολόγο κο Θύρσο Δάβο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο