Κλείνει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία παραμένει ανοικτή έως και την Παρασκευή, μέχρι να ανοιχτούν οι φάκελοι  με τις υποψηφιότητες, που έχουν σταλεί ταχυδρομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει για τον διάδοχο του Σωτήρη Μπερσίμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το πρόσωπο δεν έχει επιλεγεί, αλλά οι προδιαγραφές του νέου προέδρου φαίνεται πως έχουν καθοριστεί. Θα έχει πιο στενές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα είναι, κατά προτίμηση “πληροφορικάριος”. 

Ο κ. Μπερσίμης είχε επιλεγεί ως πρόσωπο εγνωσμένης επιστημονικής αξίας και ως τέτοιο λειτουργούσε: αποφάσιζε, ενημέρωνε, εκτελούσε...

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στον τρόπο σκέψης του υπουργείου, ειδικά ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Σκοπός, όπως φαίνεται, είναι να ελεγχθεί απόλυτα ο Οργανισμός.

Θυμίζουμε πως οι κομματικοί της Αριστοτέλους έριζαν με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Οργανισμού, αμφισβητώντας έντονα τον ρόλο του.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Μπερσίμης παραμένει συνεπής στις υποσχέσεις που έχει δώσει στην πολιτική ηγεσία και μετά την αποδοχή της παραίτησής του. Συμφωνήθηκε να παραμείνει (ενεργός) έως την αντικατάστασή του και αυτό κάνει.

Η καθημερινή του παρουσία στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί έναν νέο τρόπο σκέψης για απερχόμενο πρόεδρο του Οργανισμού. Οι μοναδικές φορές που απουσίαζε, ήταν όταν έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό, κυρίως με την ιδιότητα του μέλους του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διαφθορά στην Υγεία (EHFCN).

Ένας ακόμη λόγος απουσίας του, ήταν και οι υποχρεώσεις που έχει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (αμισθί), όπου ο απερχόμενος πρόεδρος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Στη θέση αυτή αναμένεται να απασχοληθεί πλήρως μετά την απομάκρυνσή του από τον ΕΟΠΥΥ. 

Παραίτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωτήρης Μπερσίμης αντιμετώπιζε πρόβλημα με στελέχη του υπουργείου Υγείας και επέλεξε να υποβάλει την παραίτησή του το περασμένο καλοκαίρι.

Η παραίτηση έγινε τελικά δεκτή στις 11 Οκτωβρίου και δρομολογήθηκε, στη συνέχεια, η διαδικασία για την επιλογή αντικαταστάτη του.

Είχε διοριστεί πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στις 15 Δεκεμβρίου 2015, πετυχαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής δύο σημαντικά:

Tην εκκαθάριση απαιτήσεων από χιλιάδες παρόχους, που δεν είχε γίνει ποτέ και τη συρρίκνωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, σε 252 εκατομμύρια τον περασμένο Σεπτέμβριο (μείωση άνω του 85%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο