Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προκάλεσαν οι αναφορές του υπουργού Υγείας στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου (φωτό δεξιά) και το προεδρείο του Συνδέσμου στέκονται στις εξής επισημάνσεις του Ανδρέα Ξανθού (φωτό αριστερά):

Το 2018 υπήρξε ενίσχυση κατά 190 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο.

Το πρώτο 11μηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το 2019 υπάρχει παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος.

Υπάρχει, επίσης, μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.

Σχετικά με τις παραπάνω αναφορές, από τον ΣΦΕΕ διευκρινίζονται τα εξής:

  • Η ενίσχυση κατά 190 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!
  • Η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατομμύρια ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback. Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Απουσιάζει παντελώς, όμως, η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή: “Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παροχές

Δεν υπάρχει, επίσης, καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα.

“Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους;”, αναρωτιέται το προεδρείο του Συνδέσμου.

Δημ.Κ.