Ανησυχία προκαλούν οι διαδοχικές αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σχετικά με φαρμακευτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής, που διακινούνται ανεξέλεγκτα μέσω Διαδικτύου.

Έπειτα από την περίπτωση του προϊόντος για την ακοή, που δεν έχει αξιολογηθεί, οι υπηρεσίες του ΕΟΦ προειδοποιούν πως τα παρακάτω προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προβάλλουν.

Πρόκειται για τα εξής:

 1. ARTROVEX.
 2. SUGANORM.
 3. RECARDIO.
 4. PSORIMILK.
 5. BIORETIN.
 6. GEMODERM.
 7. TINEDOL.
 8. BACTEFORT.
 9. NICOIN.
 10. FORTE LOVE.
 11. ALCOBARRIER.
 12. HONDROCREAM.
 13. DIETONUS.
 14. EROGAN.
 15. EL - MACHO.
 16. ONE TWO SLIM.
 17. CHOKOSLIM/CHOCOLATE SLIM.
 18. WELLTOX.
 19. REVOMUSCLE.
 20. BLACK - MASK.
 21. VALGOSOCKS.
 22. VALGUS PRO.
 23. COLLAMASK.
 24. MACHOMAN.
 25. VARICOBOOSTER.
 26. MAXISIZE.
 27. HAIR MEGASPRAY.
 28. FITOSPRAY.
 29. TONUS ELAST.

Έγκριση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, διακινούνται μέσω Διαδικτύου ως φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής ή καλλυντικά, χωρίς να διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ (ως φάρμακα) και χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί βάσει των κείμενων διατάξεων (ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα).

Στις ιστοσελίδες, μέσω των οποίων προωθούνται, δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας τους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις παραπέμποντας σε φάρμακο, ενώ δε διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του Διαδικτύου.

Συμβουλές

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

 • Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος. 
 • Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια "καταναλωτών" παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).
 • Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με "θεαματικά" αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα
15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας