Ένα ακόμη κρούσμα προϊόντος, το οποίο διατίθεται από το Διαδίκτυο, χωρίς να διασφαλίζεται ο καταναλωτής, εντόπισαν οι ειδικοί του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το προϊόν “Sensi & Sencure Natural Care Ear Oil”, φιαλίδιο χρώματος καφέ σκούρου, χωρητικότητας 30 mL, το οποίο διαφημίζεται διαδικτυακά με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα από τον ΕΟΦ.

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος.

Οι ειδικοί του ΕΟΦ εφιστούν τηνπροσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Επισημαίνουν, δε, ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Κίνδυνοι

Ενδεικτική των κινδύνων που διατρέχει ο καταναλωτής, είναι η κατάσχεση τον περασμένο Οκτώβριο τεράστιων ποσοτήτων ψευδεπίγραφων φαρμάκων σε 116 χώρες του κόσμου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης είχαν συλληφθεί συνολικά 859 άτομα, ελέγχθηκαν περίπου 1.000.000 αποστολές δεμάτων και είχαν κατασχεθεί περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής, τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Συσκευές

Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής και χειρουργικός εξοπλισμός.

Πρόκειται για την ενδέκατη κατά σειρά διεθνή επιχείρηση, με την ονομασία "Pangea XI", η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα Υγείας, των 116 χωρών που έλαβαν μέρος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι - ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, από τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671, από τους οποίους 2.688 ιστοσελίδες και 983 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα
15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας