Σημαντικό «κενό ενημέρωσης» σχετικά με τα “late effects” και τον έλεγχο της υγείας των αποθεραπευμένων παιδιών από τον καρκίνο στην ενήλικη ζωή τους, σημειώνει ότι υπάρχει, η κα. Μένια Κουκουγιάνη, που εκπροσωπεί την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καρκινάκι

Μία μόλις ημέρα πριν την Παγκόσμια Γιορτή κατά του παιδικού καρκίνου, η ίδια επεσήμανε στο Iatronet ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη χώρα μας για τις θεραπείες αποκατάστασης, για τις οποίες, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές, όπως και για τη δημιουργία follow-up ιατρείων, ώστε τα παιδιά μετά τη θεραπεία τους να παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από ειδική ομάδα ιατρών.

Κύριο ζητούμενο, ωστόσο, υπογραμμίζει, παραμένει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών. Χωρίς στοιχεία, όπως μας λέει, δεν μπορούμε να μιλάμε για Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Υγεία των πολιτών, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε κλινικές μελέτες, που τα παιδιά, όπως και όλοι οι ασθενείς, δικαιούνται.

Ωστόσο, αναφέρει, ο  καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας νικιέται και απόδειξη είναι τα παιδιά μας που νικούν τον καρκίνο κάθε μέρα.

Στην Ελλάδα νοσούν περίπου 350 παιδιά τον χρόνο, τα οποία νοσηλεύονται σε σύγχρονες Παιδογκολογικές Κλινικές, σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Ειδικότερα στην Αθήνα λειτουργεί από το 2010 το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα», με 3 κλινικές και την κλινική μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Στη χώρα μας ακολουθούνται σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας, ενώ  τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Από την άλλη, καθυστερήσεις σε φάρμακα σημειώνονται σπάνια και δεν ξεπερνούν τις 1 με 2 εβδομάδες, υπογραμμίζει η κα. Μ. Κουκουγιάννη.

Συμπληρωματικά, οι Σύλλογοι και οι Φορείς που δραστηριοποιούνται για το Παιδί με Καρκίνο προσφέρουν πολλά στα παιδιά που νοσούν και στις οικογένειες τους.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλης της οικογένειας μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα αδέρφια των παιδιών που νοσούν, οι αφανείς αυτοί ήρωες, είναι παραμελημένα.

Η 15η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας (ICCD), όπως έχει καθιερωθεί από τo Childhood Cancer International (CCI) ήδη από το 2002. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη νέα παγκόσμια πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση της ανισότητας μεταξύ της επιβίωσης του καρκίνου των παιδιών στις χώρες χαμηλού, μέσου και υψηλού εισοδήματος. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Περίπου 8 στα 10 από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου το ποσοστό επιβίωσής τους είναι συχνά κοντά στο 20%. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου τα ποσοστά θεραπείας υπερβαίνουν το 80% για πολλούς κοινούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Ο κύριος στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι να εξαλείψει κάθε πόνο και ταλαιπωρία των παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο και να επιτύχει τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου διπλασιασμό του τρέχοντος ποσοστού θεραπείας και θα σώσει επιπλέον ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών κατά την επόμενη δεκαετία.

Η παγκόσμια εκστρατεία ICCD 2019 επικεντρώνεται στα συνθήματα «No More Pain» και «No More Loss» για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, δηλαδή στην εξάλειψη του πόνου και της απώλειας ζωών αυτών των παιδιών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κυβερνήσεις, οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία Υγείας, οι ομάδες υποστήριξης γονέων και η κοινωνία γενικά, πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα το δικαίωμα στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές, το δικαίωμα σε κατάλληλες και ποιοτικές ιατρικές θεραπείες, το δικαίωμα θεραπείας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία και, όταν δεν είναι εφικτή η θεραπεία, το δικαίωμα του παιδιού σε θάνατο χωρίς πόνο.

Περίπου 300.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ το 80% αυτών διαβιώνουν σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και του καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας