Τη σφοδρή αντίδραση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας, προκάλεσε η επιβολή προστίμου από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σε γιατρό, η οποία χορήγησε συνταγή για την οστεοπόρωση.

Ο λόγος για την τιμωρία είναι πως το Δημόσιο υπέστη ζημία, εξαιτίας παραβατικής συνταγογράφησης. Το επιχείρημα από την πλευρά του Οργανισμού είναι πως η οστεοπόρωση δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο του παθολόγου.

Επικαλούμενο τη νομολογία, το προεδρείο της Ένωσης Παθολόγων επισημαίνει πως δεν προκύπτει από πουθενά ότι η γιατρός λειτουργεί έκτος γνωστικού αντικειμένου. Τονίζει, δε, τα εξής:

Το γνωστικό αντικείμενο της Εσωτερικής Παθολογίας αφορά τα νοσήματα όλων των οργάνων του σώματος και την ολιστική διαγνωστική και θεραπευτική του αρρώστου. Η Παθολογία είναι η κλινική ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη
διάγνωση και τη μη χειρουργική θεραπεία των νοσημάτων στους ενήλικες ασθενείς. Δεν προκύπτει από κανένα νομοθέτημα ότι οι παθολόγοι παρακολουθούν αποκλειστικά κάποια νοσήματα και αντιστοίχως ότι δεν πρέπει να θεραπεύουν άλλα.

Η πρακτική της Παθολογίας ως ιατρική ειδικότητα ενέχει τις έννοιες της διάγνωσης και της θεραπείας. Επομένως, ο παθολόγος διαγιγνώσκει και θεραπεύει όλα τα νοσήματα των εσωτερικών οργάνων.

Το προεδρείο της Ένωσης παραπέμπει σε συγγράμματα διεθνούς βιβλιογραφίας, με τον τίτλο “Harrison's Principles of Internal Medicine” και στα προγράμματα τακτικών εξωτερικών ιατρείων Παθολογικών Πανεπιστημιακών Κλινικών εντός των οποίων εκπαιδεύονται.

Δαπάνη

Στις αιχμές ορισμένων κύκλων πως είναι υπεύθυνοι για την τεράστια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα, απαντούν πως οι στατιστικές αναλύσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν πως ο μεγάλος αριθμός των ειδικών δεν βοήθησε στην καλύτερη υγεία των κατοίκων μιας χώρας, αντίθετα συνοδεύθηκε με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

“Στο μέλλον, λοιπόν, όταν θα αναφέρεστε στο αντικείμενο του παθολόγου, καλό θα ήταν να μην αναπαράγετε το συντεχνιακό και εσφαλμένο τρόπο ερμηνείας, δηλαδή ότι ο παθολόγος θεραπεύει, ό,τι δεν θεραπεύουν οι υποειδικότητες της Παθολογίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, πως ο παθολόγος θεραπεύει αυτά που έχει διδαχτεί και γνωρίζει, διαφορετικά παραπέμπει σε άλλους γιατρούς υποειδικοτήτων της Παθολογίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο