Δυνατότητα να διενεργούν εποχικό εμβολιασμό και να χορηγούν αντιτετανικούς ορούς, παρέχει το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς.

Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αναγνωρίζονται τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, ύστερα από γνώμη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται στο εξής οι εμβολιασμοί.

Με την ίδια τροπολογία, λαμβάνεται μέριμνα για την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των φαρμακοποιών που υπέστησαν καταστροφή των παραστατικών τους λόγω θεομηνίας και η περιοχή τους έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η νομοθετική παρέμβαση προβλέπειτην επαναφορά στη θέση του προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φαρμακευτικών συλλόγων, εν ενεργεία Δικαστή, για την ενίσχυση της αμεροληψίας και ασφάλειας δικαίου του πειθαρχικού οργάνου.

Προβλέπεται, επίσης, και μεταβατική διάταξη για την ανασυγκρότηση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων, με την παραμονή των μελών που ήδη έχουν εκλεγεί.

Πιστοποίηση

Η παρέμβαση δεν φαίνεται να καλύπτει, ωστόσο, τους φαρμακοποιούς, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κυριάκο Θεοδοσιάδη (φωτογραφία) να σημειώνει πως “τελικά, ώδινεν όρος και έτεκε μυν”.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, ο υπουργός Υγείας επιτρέπει δήθεν στα ιδιωτικά φαρμακεία την διενέργεια εποχικού εμβολιασμού στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά "ύστερα από σχετική πιστοποίηση" , που στο μέλλον (πότε;) θα καθοριστεί με ποιες προϋποθέσεις και με ποια διαδικασία θα χορηγείται:

“Δηλαδή, το πτυχίο Φαρμακευτικής, έπειτα από πενταετείς σπουδές σε ΑΕΙ, καθώς και η σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν επαρκούν, αλλά απαιτείται κάποια πιστοποίηση που θα είναι υπεράνω (!) του πτυχίου και θα χορηγείται άγνωστο πως και από ποιους", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Άγνωστο

Ο κ. Θεοδοσιάδης αναρωτιέται πως "οι άλλοι επαγγελματίες Υγείας που κάνουν εμβολιασμούς έχουν άραγε κάποια πιστοποίηση; Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει ή κοινοβουλευτικά το παραπέμπει σε υπουργική απόφαση με άγνωστο περιεχόμενο”…

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τονίζει πως με τη δεύτερη τροπολογία, το υπουργείο επαναφέρει στην προεδρία των πειθαρχικών συμβουλίων εν ενεργεία δικαστή, με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και την μη απονομή δικαιοσύνης:

“Ο λόγος είναι διπλός. Είναι επιθυμία των φαρμακοποιών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η καταργούμενη διάταξη είχε θεσμοθετηθεί το 2014 επί υπουργίας Βορίδη. Το ότι ήταν εισήγηση του τότε διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ δεν τους πολυενδιέφερε”, καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της χειρουργικής
Τι έδειξε έρευνα για τον έλεγχο σπάνιων παθήσεων στη γέννηση
Γονιμότητα μετά την ηλικία των 40 ετών: Τι πρέπει να γνωρίζετε