“Αθλιότητα και ηλιθιότητα” χαρακτηρίζει τη βαθμολογία στον τίτλο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας ο γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Με γραπτή του παρέμβαση, ο Πάνος Παπανικολάου (φωτογραφία κάτω) επισημαίνει πως αποτελούν μεθόδευση οι τελικές “πανελλήνιες” εξετάσεις ιατρικής (μόνο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και βαθμό “καλώς”, “λίαν καλώς” και “άριστα”.

Τον Ιούνιο του 2017 – σημειώνει – στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών, οι εκπρόσωποί τους είχαν ακούσει έκπληκτοι τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να υπερασπίζεται το μέτρο ως εξής:

“Αν είχαν βαθμό οι τίτλοι ειδικότητας τότε που είχα τελειώσει ειδικότητα εγώ δεν θα μπορούσαν να με αδικήσουν όταν έκανα αιτήσεις για θέση επιμελητή Β’ στο ΕΣΥ”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το επιχείρημα αυτό είναι νηπιώδες, καθώς το μέτρο προωθείται από τους καθηγητές, με σκοπό να ελέγξουν τη διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας.

Απαντώντας, δε, στο βιωματικό επιχείρημα του αναπληρωτή υπουργού, τονίζει πως “αν τότε υπήρχε βαθμός στον τίτλο ειδικότητας και ήταν κριτήριο για διορισμό στο ΕΣΥ, δεν θα σού έβαζαν ΄άριστα', ας τους είχες πετάξει τα μάτια έξω και στα γραπτά και στα προφορικά”...

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτίθεται με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, για τους εξής λόγους:

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ο βαθμος δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου (δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής συμπεριλαμβανομένων) ο τίτλος ιατρικής ειδικότητας είναι κρατική πιστοποίηση επάρκειας του/της ειδικευμένου/ης γιατρού και για τον λόγο αυτό δεν έχει “βαθμό”.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές ειδικότητες, έχει επιχειρηθεί να θεσμοθετηθεί και υπερκρατική (Ευρωπαϊκή) πιστοποίηση τέτοιας επάρκειας, η οποία φυσικά επίσης δεν φέρει βαθμό.

Κατεστημένο

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ εκτιμά πως το πανεπιστημιακό ιατρικό κατεστημένο στην χώρα μας, από χρόνια επιχειρούσε να ιδιοποιηθεί αυτήν την διαδικασία πιστοποίησης επάρκειας.

Να κατοχυρώσει πως ο ρόλος του δεν είναι μόνο αυτός που προβλέπεται από το Σύνταγμα και από την ως τώρα νομοθεσία (η ευθύνη για την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών ιατρικής, τα μεταπτυχιακά και οι διατριβές), αλλά να επεκταθεί στον πλήρη έλεγχο της ιατρικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών:

Το “άριστα”, το “λίαν καλώς” ή το “καλώς” - τονίζει – θα είναι ισόβιο ανεξίτηλο μαρκάρισμα σε κάθε νέο ειδικευμένο γιατρό και ο καθένας θα λέει στην επιτροπή: “αν δεν μου βάλετε άριστα, κόψτε με, για να ξαναδώσω”.

Με τον τρόπο αυτό, είτε θα εκφυλιστεί η κατάσταση στο να παίρνουν “άριστα” ή θα πληθύνει σε δυσθεώρητα ύψη ο αριθμός των “παρατασιακών” ειδικευόμενων, οι οποίοι θα βολοδέρνουν ανάμεσα στα νοσοκομεία και στα σπίτια τους να διαβάζουν μέχρι τα 40 ή 45, εσαεί ειδικευόμενοι, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο “άριστα”...

Καθηγητές

Ο κ. Παπανικολάου επιτίθεται ευθέως κατά των καθηγητών Ιατρικής, σημειώνοντας πως “δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα από το να πιστεύει κάποιος στα σοβαρά πως ένα μεγαλοκαθηγητικό ιατρικό πανεπιστημιακό κατεστημένο, που κληροδοτεί καθηγητικές έδρες με βιολογικά και οικογενειακά κριτήρια από πατέρα σε γιο ή γαμπρό, θα εφαρμόζει αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στην απονομή των βαθμών στους τίτλους ιατρικής ειδικότητας.

Οι αρεστοί θα έχουν σιγουράκι το 'άριστα'. Αντίθετα, όσοι/όσες ως ειδικευόμενοι/ες διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ουσιαστική εκπαίδευση, στην ανθρώπινη επιστημονική εργασία και στην αξιοπρέπεια θα μπαίνουν στα μαύρα κατάστιχα και μαύρο φίδι που τους έφαγε”...

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για σύμπλεγμα “καθηγητάδων – κυβέρνησης”, εγείροντας θέμα νομιμότητας της περέμβασης, ρωτώντας τι θα γίνεται με την ισοτιμία των τίτλων ειδικότητας που αποκτούνται στο εξωτερικό, στους οποίους φυσικά δεν υπάρχουν “βαθμοί”...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας