Σοκ προκάλεσε η καταγγελία εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο” της Αθήνας, πως την περασμένη Παρασκευή τραυματίστηκε ένας γιατρός από πτώση του κεντρικού ανελκυστήρα.

Το ασανσέρ έπεσε από τον τέταρτο όροφο στο ισόγειο και ο διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτό, υπέστη κατάγματα.

Τού προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά αναγκάστηκε να διακομιστεί στον Ερυθρό Σταυρό, καθώς το "Ιπποκράτειο" δεν διαθέτει ορθοπεδική κλινική.

Τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους, με τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση στον γιατρό.

Στο “Ιπποκράτειο” αναμένονται τη Δευτέρα πραγματογνώμονες για τεχνικό έλεγχο των ασανσέρ και εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος.

Διοίκηση

Για το περιστατικό ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου τα εξής:

"Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, συνέβη ατύχημα στον φορειοφόρο ανελκυστήρα νούμερο 6, που εξυπηρετεί την μετακίνηση ασθενών στο Γ’ κτήριο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός γιατρού του νοσοκομείου μας.

Ο γιατρός, μετά τον απεγκλωβισμό του και την παροχή πρώτων βοηθειών διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ν. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, που διαθέτει ορθοπαιδικό τμήμα, όπου υπεβλήθη επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση και είναι καλά στην υγεία του.

Ο ανελκυστήρας, ο οποίος αντικαταστάθηκε πλήρως το έτος 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων και έχει πιστοποιηθεί την 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα (TUV Austria Hellas) και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα.

Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα αποδεικνύεται ότι αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη.

Αμέσως μετά το ατύχημα η Διοίκηση διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του ανελκυστήρα και ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις.

Παράλληλα απέστειλε αίτημα έκτακτου επιτόπιου ελέγχου προς το Μικτό Κλιμάκιο Όργανο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ήδη από σήμερα το πρωί (Δευτέρα 18 Μαρτίου) βρίσκεται στον χώρο και πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο προς διερεύνηση του συμβάντος, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μας δοθεί και το πόρισμα της επιτροπής.

Η Διοίκηση επιφυλάσσεται για νεότερη ενημέρωση, αφού λάβει το σχετικό πόρισμα".

ΙΣΑ

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) διαμαρτύρεται εντόνως ,για τον τραυματισμό ιατρού:

"Πρόκειται για ένα ακόμα πρωτοφανές συμβάν που αναδεικνύει την κατάρρευση του ΕΣΥ, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, εγκυμονούν  κινδύνους, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό".

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σχολίασε:

"Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν πλέον οριακά, με ελάχιστο προσωπικό και σοβαρές ελλείψεις, σε υλικά και εξοπλισμό. Το ατυχέστατο αυτό συμβάν δυστυχώς δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τη συντήρηση τόσο του τεχνολογικού εξοπλισμού, όσο και των κτιριακών υποδομών, των δημόσιων νοσοκομείων.

Το προσωπικό των νοσοκομείων, εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης, δίνοντας μάχη για να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας που καταρρέει".

Ο ΙΣΑ ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, την στελέχωσή τους με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής και κτιριακής υποδομής τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών.

ΠΟΕΔΗΝ

Στο περιστατικό αναφέρεται το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):

"Ο γιατρός μετέφερε με το ασανσέρ φορείο για να χειρουργηθεί επείγον περιστατικό. Ανοίγοντας την πόρτα του ασανσέρ, υποχώρησε η καμπίνα και βρέθηκε η οροφή της να έχει καταπλακώσει το πόδι τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Τον επισκεφθήκαμε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και χειρουργήθηκε. Φέρει σοβαρά τραύματα στο πόδι του, αλλά ευτυχώς είναι εκτός κινδύνου".

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε συντηρητής από ιδιωτική εταιρεία στο νοσοκομείο και εκείνη την ημέρα συντηρούσε τα ασανσέρ.

Ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας, ωστόσο, είναι επικίνδυνος και πρέπει να αντικατασταθεί, καθώς έχει κατασκευσατεί το 2008. 

Δημ.Κ.