Αναστάτωση προκάλεσε η ερώτηση του Ιάσονα Φωτήλα προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τη νέα θέση του τέως προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ επικαλείται τον νόμο 4369/16 περί διορισμού στελεχών Δημόσιας Διοίκησης από το σχετικό μητρώο.

Τα στελέχη που έχουν επιλεγεί από το συγκεκριμένο μητρώο, όπως πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές και οι εν γένει επικεφαλής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), οφείλουν να απέχουν για δύο έτη μετά τη λήξη της θητείας τους από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν.

Ο περιορισμός αυτός προβλέπεται, καθώς η νέα τους θέση μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτήλα, παρά τη σαφήνεια των διατάξεων, ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήριος Μπερσίμης, ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό όμιλο Υγείας “Βιοϊατρική”, όχι μετά την παρέλευση δύο ετών, ως όφειλε, αλλά μόλις μετά από λίγους μήνες, δημιουργώντας έτσι κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή του κ. Μπερσίμη ως προέδρου του ΕΟΠΥΥ έγινε το 2015, έπειτα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σχετική αξιολόγηση, με διαφορετική δηλαδή διαδικασία από αυτή που περιγράφει ο βουλευτής.

Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται ο κ. Φωτήλας ψηφίστηκε το 2016 και το Μητρώο – στο οποίο εντάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κατόπιν σχετικής αίτησης στο ΑΣΕΠ – ενεργοποιήθηκε πολύ αργότερα.

Μητρώο

Ο κ. Μπερσίμης δεν αιτήθηκε την ένταξή του στο Μητρώο και δεν περιλαμβάνεται σε αυτό, όπως προκύπτει από την σχετική λίστα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Τέλος, και η επιλογή του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν έγινε με το νόμο 4369/2016 που επικαλείται ο βουλευτής Αχαΐας, αλλά με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Με ενδιαφέρον αναφέρεται η τοποθέτηση του υπουργείου Υγείας στο συγκεκριμένο θέμα...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία