Ασθενείς και βιομηχανία πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, η Πολιτεία έχει...επαναπαυθεί στο μνημονιακό “πλαφόν”, σύμφωνα με το οποίο συμμετέχει στην ετήσια δαπάνη με έως 1,945 δισ. ευρώ.

Βασίζεται, επίσης, στον μνημονιακό μηχανισμό επιστροφών σε περίπτωση υπέρβασης του συγκεκριμένου ποσού (clawback), το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι.

Σε μία χώρα με αριστερή διακυβέρνηση, το Κράτος νίπτει τας χείρας του αναφορικά με τη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη, ζητώντας από όλους τους άλλους να πληρώνουν όλο και περισσότερα...

Εκτός από τις εταιρείες, μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης, ο οποίος βάζει το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη, καθώς οι ανάγκες περίθαλψης δεν περιορίζονται στους μνημονιακούς περιορισμούς που βάζει η κυβέρνηση.

Δεν είναι καθόλου τυχαία τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), από τα οποία προκύπτει σημαντική δυσχέρεια συμμετοχής του στις δαπάνες Υγείας και ειδικά του φαρμάκου:

Ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες Υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και δύο στους πέντε τη δαπάνη για φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η συμμετοχή των ασθενών στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να ανέλθει φέτος στα 632 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 625 εκατομμυρίων πέρυσι και 617 εκατομμυρίων το 2017.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως η δημόσια κατά κεφαλή δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη διαμορφώνεται ως εξής:

Το 2016, για τον μέσο Έλληνα αντιστοιχούσαν ετησίως 188 ευρώ, έναντι 246 ευρώ του μέσου πολίτη στον Ευρωπαϊκό “Νότο” και 303 ευρώ των υπολοίπων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “22”.

Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό πληρώνει κάθε μήνα για την υγεία των μελών του 103,3 ευρώ (στοιχεία 2017), ποσό το οποίο ανέρχεται στο 7,3% των συνολικών δαπανών του.

Συμμετοχή

Η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα διακρίνεται:

  • Στη θεσμοθετημένη συμμετοχή 0% ή 10% ή 25% επί τις τιμής αποζημίωσης.
  • Στην επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης.

Οι λοιπές ιδιωτικές πληρωμές για φάρμακα αφορούν:

  • Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται (αρνητική λίστα).
  • Συντογογραφούμενα φάρμακα που, όμως, ο ασθενής επέλεξε να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού του δικαιώματος και επέλεξε να το πληρώσει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του.

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες η τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλή και ο ασθενής επιλέγει να μην υποβληθεί στην ταλαιπωρία ή τη δαπάνη της συνταγογράφησής του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα