Σε “ναυάγιο” οδηγείται το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας για οικογενειακό γιατρό. Το 59% των πολιτών δηλώνουν πως θα παραμείνουν στον γιατρό που τούς παρακολουθεί σήμερα.

Η ανεπάρκεια (και) του συστήματος εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση στα νοικοκυριά, με το 80% των ασθενών να πληρώνουν από την τσέπη τους για επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις.

Το 20% δηλώνουν πως έχουν πληρώσει περισσότερα από 70 ευρώ και το 13% πάνω από 100 ευρώ. Σε δυσμενή θέση βρίσκονται τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, το 60% των οποίων δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα ποσά που απαιτούνται.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Alco, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Μεγάλη Τρίτη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco Κώστα Παναγόπουλο, παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, του α' αντιπροέδρου Φ. Πατσουράκου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου I. Kεχρή, Π. Λεονάρδου, Σ. Προβατά, Α. Χατζή και Π. Ψυχάρης. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι πέντε Συλλόγων πασχόντων.

Επιδείνωση

Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες Υγείας, ενώ τους τελευταίους οκτώ μήνες παρατηρείται επιδείνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από την έρευνα, προέκυψαν συνοπτικά τα εξής:

  • Ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και δύο στους πέντε τη δαπάνη για φάρμακα.
  • Δύο στους τρεις, κάνουν χρήση υπηρεσιών Υγείας, κάθε χρόνο.
  • Δύο στους πέντε, θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τρεις στους δέκα ότι έχουν μείνει στάσιμες και ένας στους πέντε ότι έχουν βελτιωθεί.
  • Αυξήθηκε, ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν, από 36% το περασμένο Σεπτέμβριο, σε 41% σήμερα.
  • Αυξήθηκε, επίσης, κατά 16% ο αριθμός των πολιτών που εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από 30% σε 46%.
  • Το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.
  • Το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ασθενείς

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα που έδωσαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών.

Έκαναν αναφορά στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος, στην υπολειτουργία των ΤοΜΥ και στις ελλείψεις οικογενειακών γιατρών, ειδικά στην Περιφέρεια, που έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κακή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, στα οποία ακολουθούνται πρακτικές που δημιουργούν ταλαιπωρία στους ασθενείς, υπάρχουν πολλές καταγγελίες, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ενώ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έντονης υποκειμενικότητας, στις αποφάσεις, τα οποία είναι σε βάρος του ασθενή.

Σχολιάζοντας το θέμα ,ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

“Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας - που αναδεικνύεται και από την έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ, στην εταιρία Alco - είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν.

Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους.

Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν την υγεία τους”.

Σύλλογοι

Στην παρουσίαση των στοιχείων ήταν παρόντες εκπρόσωποι από τους εξής Συλλόγους Ασθενών:

Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής” (Μιχαλοπούλου Παρασκευή), Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Χριστοδουλίδου Ιωάννα), Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη (Χιώτη Βασιλική), Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου “Αγκαλιάζω” (Φιλιππίδου Αντωνία) και Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Λύρας Βασίλειος).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας