Προβληματική και ανάλγητη παραμένει η διαδικασία χορήγησης νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι ουρές και η ταλαιπωρία των ασθενών παραμένουν, παρά τις εξαγγελίες που έχουν κατά καιρούς γίνει από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Ως μία από τις λύσεις είχε παρουσιαστεί η αποστολή των συγκεκριμένων φαρμάκων κατ΄ οίκον, αλλά το εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς η νέα υπηρεσία δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε εγκύκλιο (παρατίθεται πιο κάτω), με την οποία ενημερώνει τους ασθενείς για τη διαδικασία εξουσιοδότησης υπαλλήλων εταιρειών courier για την παραλαβή των φαρμάκων τους από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Οι πιστοποιημένες εταιρείες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη μεταφορά είναι έντεκα.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για νομικά προβλήματα στην προώθηση φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών και προτείνουν να εμπλέκονται και εκείνοι στη διαδικασία αποστολής.

Με τον τρόπο αυτό – σημειώνουν – ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον ασθενή για τη σωστή χρήση των φαρμάκων, θα απαντάει σε ερωτήματα και θα δίνει συμβουλές.

Στο άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας ορίζεται πως ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

Σύμφωνα με το ενωσιακό κεκτημένο το φάρμακο δεν αποτελεί καταναλωτικό προϊόν, αλλά κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Υπάρχουν, ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει δυνατότητα αποστολής στο σπίτι και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Ταλαιπωρία

Όσο παρατείνεται, πάντως, η εκκρεμότητα, τόσο θα εντείνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και ειδικά των καρκινοπαθών, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι ασθενείς με καρκίνο, πέραν των δυσκολιών που έχουν για να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους, των πολύ μεγάλων αναμονών όταν εξασφαλίσουν το ραντεβού, έχουν άλλη μια δοκιμασία να υποστούν: αυτή της εκτέλεσης της συνταγής για τα φάρμακα τους.

Τα φάρμακα για τον καρκίνο όπως και πολλά άλλα ακριβά ή φάρμακα που απαιτούν ειδικό χειρισμό, διατίθενται μόνον από τα λίγα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας