Σε μία γραφειοκρατική διαδικασία και ταλαιπωρία υποβάλλονται νεαροί γονείς των οποίων τα νεογέννητα παιδιά χρειάζονται γάλα ειδικής διατροφής.

Αποκαλυπτική είναι η επιστολή μίας νεαρής μητέρας προς την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η οποία παρατίθεται πιο κάτω.

Μέσα στην απελπισία, την απογοήτευση και την αγανάκτησή της έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Δεν ζητήσαμε κάτι που δεν δικαιούμαστε. Δουλεύουμε και οι δύο με βασικούς μισθούς και παλεύουμε να μείνουμε σε μια χώρα που μας διώχνει. Η απογοήτευση είναι απίστευτη.

Λυπάμαι και συμπονώ τους γονείς αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν το γάλα του παιδιού τους, γιατί κάποιος αποφάσισε να κάνει τόσο δύσκολη τη διαδικασία. Γιατί κάποιος δεν σκέφτηκε ότι πρόκειται για μωρά δύο και τριών μηνών”.

Οι παιδίατροι προώθησαν, με τη σειρά τους, την επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, επανερχόμενοι στη διαδικασία συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των ειδικών υποαλλεργικών γαλάτων, για βρέφη που παρουσιάζουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας.

Σημειώνουν, χαρακτηριστικά:

Όπως σας είναι γνωστό, αν και ο παιδίατρος είναι που συνήθως βάζει την διάγνωση, εν τούτοις δεν μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα. Αποτέλεσμα:

  • Για τη συνταγογράφηση οι γονείς πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο σε ειδικό αλλεργιολογικό τμήμα. Ραντεβού δεν υπάρχουν άμεσα παρά μόνο μετά από 2 - 3 μήνες.
  • Μέχρι να έρθει η ώρα για το ραντεβού, οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους ένα ειδικό γάλα που η πολιτεία τους το παρέχει δωρεάν.
  • Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν το βρέφος (συνήθως νεογέννητο ή 1 - 2 μηνών το πολύ), στο νοσοκομείο, με κίνδυνο το μωρό να κινδυνεύσει να κολλήσει κάποια λοίμωξη από το νοσοκομείο. Πολλοί από τους γονείς δεν θέλουν να πάνε το παιδί τους στο νοσοκομείο για τον λόγο αυτό και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το ειδικό γάλα.
  • Οι γονείς χάνουν χρόνο από την δουλειά τους για να τρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία, που πολλές φορές είναι στην άλλη άκρη από το σπίτι τους.
  • Όταν το γάλα τελειώσει αναγκάζονται να περάσουν την ίδια διαδικασία.
  • Με τον τρόπο αυτό φορτίζονται με φόρτο εργασίας δευτεροβάθμιες δομές Υγείας, που η δουλειά τους είναι να ασχολούνται με ασθενείς που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης και φροντίδας και όχι με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως η συνταγογράφηση ειδικών γαλάτων.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό γονιών, λόγω της διαδικασίας αυτής πληρώνει από την τσέπη του τα ειδικά αυτά γάλατα.

Διάγνωση

Οι παιδίατροι ρωτούν τον υπουργό γιατί επιμένει να μη δίνει τη δυνατότητα στον γενικό παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και που επί της ουσίας βάζει τη διάγνωση, να μην μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα και αναγκάζεται να στείλει τα παιδιά που παρακολουθεί στα νοσοκομεία για να το συνταγογραφήσουν.

Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλατος και η αντιμετώπισή της είναι μέσα στο γνωστικό αντικείμενο του γενικού παιδιάτρου.

Ο παιδίατρος δεν έχει κανένα λόγο να χορηγεί τα ειδικά αυτά γάλατα σε φυσιολογικά παιδιά, και μάλιστα όταν έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στους γονείς να κάνει ό,τι καλύτερο και επιστημονικά ορθό μπορεί, για την υγεία των παιδιών τους.

Η ισχύουσα κατάσταση δυσκολεύει αφάνταστα τους γονείς, πρακτικά αλλά και επί της ουσίας δεν εξυπηρετεί κάποια ιδιαίτερη ανάγκη και δεν δίνει λύση σε κάτι που ο παιδίατρος του παιδιού δεν μπορεί να δώσει. Ας σημειωθεί εξ άλλου ότι τα περιστατικά της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας είναι εξαιρετικά λίγα.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;