Δεκτή έγινε από τον υπουργό Υγείας τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η μείωση στο μισό της συμμετοχής των φαρμάκων, τα οποία υποβάλλονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που παρατίθεται πιο κάτω, το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ, στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%.

Επίσης, ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, επιφέρει ελάφρυνση του κόστους που καταβάλλουν οι πολίτες και παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή.

Ωράριο

Με την ίδια τροπολογία τίθενται ανώτατα όρια λειτουργίας των φαρμακείων, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη.

Για τον ίδιο λόγο, επιβάλλεται πλέον ως υποχρέωση για τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά κατά συγκεκριμένες αργίες. 

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι τη σχετική δήλωση της επιλογής του ωραρίου την καταθέτει μεν ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.

Δημ.Κ.

 

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα