Σε τριήμερη απεργία, από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, προχωρούν οι εργαστηριακοί γιατροί όλης της χώρας.

Διαμαρτύρονται για τις εξοντωτικές επιβαρύνσεις προς τον ΕΟΠΥΥ (rebates – clawback), εξαιτίας των οποίων χάνουν έως και το 80% των αμοιβών τους.

Η διοίκηση του Οργανισμού προειδοποίησε πως η απεργία ενδέχεται να έχει επίπτωση στη σύμβαση των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, για να λάβει την οργισμένη αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι γιατροί εκφράζουν την αγανάκτησή τους, για την κατάπτυστη, όπως χαρακτηρίζουν ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Εκτιμούν πως επιχειρεί να απειλήσει τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να μην ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής από τα καθήκοντά του κατά την τριήμερη κινητοποίηση.

Ξεκαθαρίζουν πως θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα, για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην απεργία που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό, για την τραγική κατάσταση, στην οποία οδηγούνται τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, που κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο.

Ωστόσο κωφεύουν προκλητικά, στις εκκλήσεις του κλάδου και εξακολουθούν να δημεύουν παράλογα και αυταρχικά με το clawback και το rebate, το 70% των εισοδημάτων των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών και των Πολυϊατρείων.

Κλειστά

Διευκρινίζουν ότι η τριήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση αποτελεί διαμαρτυρία και για τη συνολική κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αφορά αποχή από όλες τις υπηρεσίες και κλείσιμο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ το διάστημα 23 έως 25 Μαΐου 2019.

Τη Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).

ΠΙΣ

Την πλήρη στήριξή του στους γιατρούς του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, που έχουν ξεκινήσει τριήμερη κινητοποίηση προκειμένου να σταματήσει η ληστρική αφαίμαξη των εισοδημάτων τους από τον ΕΟΠΥΥ, εκφράζει το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

'Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ιατρικός κλάδος και ειδικά ο εργαστηριακός τομέας, συνεχίζει να είναι θύμα μίας οικονομικά εκβιαστικής τακτικής που οδηγεί στην πλήρη εξάντλησή του.

Η αφαίρεση του 70% των εισοδημάτων των ιατρών μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate - clawback), είναι παγκοσμίως μία πρωτοφανής τακτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε λουκέτο τα εργαστήρια και ιατρεία.

Το νομίμως εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις του είχε επισημάνει τους κινδύνους από τη ληστρική μέθοδο του claw back και είχε απευθύνει κάλεσμα για συστράτευση σε όλο τον κλάδο.

Στο άμεσο μέλλον, προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να παρακρατούνται εκβιαστικά τα εισοδήματα των ιατρών.

Απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους γιατρούς της χώρας, να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που δίνουν μία μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσει οικονομικά ο κλάδος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα