Στις 8 και 9 Μαΐου διεξήχθη η γενική συνέλευση των Κρατών - μελών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT General Meeting 2019) στην Γενεύη της Ελβετίας στο πλαίσιο και του Παγκόσμιου Συνεδρίου της WCPT (CONGREES 2019 Geneva) που πραγματοποιήθηκε από τις 10-13 Μαΐου 2019.

Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ, Πέτρος Λυμπερίδης, και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Π.Σ.Φ Λευτέρης Μπουρνουσούζης. Στην γενική Συνέλευση έγινε η πανηγυρική υποδοχή νέων χωρών.

Επίσης εγκρίθηκαν νέα επιστημονικά τμήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας:

  1. για την εξειδικευμένη υδροθεραπεία,
  2. για την φυσικοθεραπεία σε ασθενείς με AIDS, στις νεοπλασίες και την παρηγορητική φροντίδα
  3. για την εργονομία και την πρόληψη κακώσεων.

Στην γενική συνέλευση εγκρίθηκαν αλλαγές στο καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ,αλλά και αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας.

Οι εκπρόσωποι όλων των χωρών επιζητούν και ενέκριναν το υψηλό επίπεδο στην προπτυχιακή εκπαίδευση, η οποία πρέπει να είναι κοινή σε όλα τα Κράτη μέλη και τέλος ενέκριναν την προώθηση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης των φυσικοθεραπευτών, που πρέπει να γίνει πράξη από όλα τα Κράτη μέλη.

Στο Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της χώρας οι: Α Αντιπρόεδρος Σπύρος Ρουμελιώτης, Γ.Γ Κούτρας Γεώργιος, Οργανωτικός Γραμματέας Νώντας Χαρωνίτης, Ταμίας Μιλτσακάκης Χρήστος και τα μέλη Αυτοσμίδης Δημήτρης και Σιδέρης Αλέξανδρος.

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Επιστημονικά Τμήματα του Π.Σ.Φ. που παρουσίασαν τις δράσεις των Επιστημονικών Τμημάτων στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της χώρας μας συμμετείχαν στις επιμέρους συνεδριάσεις των ιδιαίτερων επιστημονικών πεδίων της φυσικοθεραπείας (Subgroups) ,όπου κατατέθηκαν οι προτάσεις του Π.Σ.Φ και οι δράσεις από τα Επιστημονικά Τμήματα του Π.Σ.Φ.

Η διοίκηση του Π.Σ.Φ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Emma Stokes, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Esther-Mary D'Arcy, με τη νέα Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Melissa Locke, με τις οποίες είχε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα φυσικοθεραπείας και την προοπτική της επιστήμης στην Ελλάδα. Προσκλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Π.Σ.Φ που θα διεξαχθεί στις 29/11 έως τις 1/12/ 2019 στην Αθήνα με θεματολογία που αφορά την θεραπευτική άσκηση.

19 Έλληνες φυσικοθεραπευτές παρουσίασαν εργασίες, ενώ από τη χώρα μας συμμετείχαν 55 σύνεδροι, ένας αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός με δεδομένο τον πληθυσμό της Ελλάδος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 4.500 σύνεδροι από όλο τον κόσμο και παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες που ανέλυσαν τα τελευταία δεδομένα για την φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην αποκατάσταση διάφορων παθολογικών καταστάσεων ,αλλά κυρίως  για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη των παθήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρχε στην θεραπευτική άσκηση είτε ως θεραπευτικό μέσο, είτε ως μέσο πρόληψης εκδήλωσης παθολογικών καταστάσεων και στο ρόλο του φυσικοθεραπευτή- του πλέον ειδικού της άσκησης.

Η εφαρμογή της άσκησης πρέπει να είναι εξατομικευμένη με γνώμονα πάντα την αξιολόγηση του ατόμου και απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις της φυσιολογίας και της παθολογίας, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα της θεραπευτικής άσκησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους νέους τομείς στους οποίους αναπτύσσεται και παρεμβαίνει η φυσικοθεραπεία (π.χ ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στα μεταδοτικά νοσήματα).

Αναπτύχθηκαν επίσης τράπεζες με διάφορες θεματικές ενότητες όπως:

  1. Για την απευθείας πρόσβαση του ασφαλισμένου στον φυσικοθεραπευτή, που έχει αναπτυχθεί στις Σκανδιναβικές κυρίως χώρες
  2. Για το όφελος των συστημάτων υγείας όταν επενδύουν στην φυσικοθεραπεία

Αρκετές εργασίες αφορούσαν την φυσικοθεραπεία στα ζώα- τομέας που δεν έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα και πρέπει ο Π.Σ.Φ να προτείνει στην Πολιτεία την ανάπτυξή του και την θέσπιση του Νομοθετικού πλαισίου.

Οι Έλληνες ομιλητές συμμετείχαν είτε με ατομικές ανακοινώσεις και έρευνες είτε σε συνεργασία με τα τμήματα φυσικοθεραπείας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου και της γενικής συνέλευσης θα βοηθήσουν τα μέλη της διοίκησης του Π.Σ.Φ να χαράξουν νέες στρατηγικές και να προωθήσουν τα νέα δεδομένα στην Πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οι συμμετέχοντες Έλληνες σύνεδροι αποκόμισαν γνώσεις και νέες ιδέες, ώστε να γίνουν πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί και κυρίως να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο έργο που επιτελούν, για όφελος πάντα του Έλληνα Πολίτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ