Προβληματικά εξελίσσεται για το υπουργείο Υγείας η πορεία προς τις εκλογές. Την ώρα που ετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων, οι εργαστηριακοί γιατροί απειλούν να τινάξουν στον αέρα το προεκλογικό κλίμα, μη διενεργώντας εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις 10 Ιουνίου.

Η πολιτική ηγεσία έχει διαμηνύσει προς όλους τους φορείς (νοσοκομεία, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ) πως το έργο τους συνεχίζεται απρόσκοπτα έως τις εκλογές, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η έκδοσή του θα γίνει το αργότερο στα μέσα του μήνα. Θεωρείται πως δεν αποτελεί κώλυμα η προεκλογική περίοδος, καθώς αφορά νόμο ο οποίος έχει ψηφισθεί από τον Μάρτιο και συμφωνία με τους “θεσμούς”.

Η άλλη παρέμβαση αφορά τον τρόπο χορήγησης ορισμένων προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης (ειδικά λάδια) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία και μία τρίτη τα Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.

Στον αντίποδα, θεωρείται πολύ περιορισμένος ο χρόνος για κάλυψη των 1.500 θέσεων προσωπικού, πλην γιατρών, στα δημόσια νοσοκομεία. Παρόμοια είναι τα προβλήματα για την προκήρυξη θέσεων γιατρών στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται “βροχή” από τροπολογίες, οι οποίες αναμένεται να προστεθούν σε όποιο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή έως τις 10 Ιουνίου...

Εργαστηριακοί

Το μεγάλο εμπόδιο που καλείται, πάντως, να υπερπηδήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι οι εργαστηριακοί γιατροί. Έχουν διαμηνύσει πως θα πάψουν να εκτελούν παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως τις 10 Ιουνίου.

Οι γιατροί πιέζουν την κυβέρνηση εκεί που “πονάει”, δηλαδή στην κάλυψη των ασθενών λίγο πριν τις εκλογές. Παρόμοιο πρόβλημα είχε υπάρχει πριν τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, καθώς είχαν πραγματοποιήσει τριήμερη απεργία, από τις 23 έως και τις 25 Μαΐου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόκριση του υπουργείου Υγείας στο αίτημά τους για συνάντηση έως την Τετάρτη. Σε άλλες περιπτώσεις, η πιθανότητα θα ήταν περιορισμένη, καθώς η Αριστοτέλους έχει την τάση να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος...

Αιτήματα

Οι εργαστηριακοί γιατροί εγκαλούν το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας πως οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebates) τούς εξοντώνουν οικονομικά.

Αναφέρουν πως, εάν συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές που έκαναν σε υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι ζημίες των εργαστηρίων κυμάνθηκαν από 20% έως 70% και ανέρχονται μεσοσταθμικά στο 45%.

Ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, κατάργηση του clawback και του rebate και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]