Καμπανάκι για τη διόγκωση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που ζητεί ο ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους, κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τρίτη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας, επισημαίνεται πως υπάρχει μεν βελτίωση στη διαδικασία είσπραξής του, αλλά η δημιουργία νέων υποχρεώσεων από τους παρόχους, είναι αρκετά υψηλή.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε επίπεδα, “...τα οποία μπορεί σύντομα να μην είναι βιώσιμα”.

Το clawback έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας στο σύνολο σχεδόν των παρόχων, με τις πρόσφατες και επικείμενες κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων να δίνουν τον τόνο της αντίδρασης.

Ως αντιστάθμισμα στο clawback, οι Ευρωπαίοι προτείνουν έναν μηχανισμό κινήτρων. Τονίζουν, παράλληλα, πως παρά τη διόγκωση των ποσών που διεκδικεί ο ΕΟΠΥΥ, ο ρυθμός είσπραξής του αποδυναμώνεται, όπως έγινε πρόσφατα με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, από 24 σε 48.

Από την Κομισιόν εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της συλλογής clawback και, συνεπώς, τη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ.

Το clawback για τα φαρμακευτικά προϊόντα, ειδικά για τους εξωτερικούς ασθενείς, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο (παρακάτω πίνακας) και το 2018 υπερβαίνει τα 550 εκατομμύρια ευρώ, από τα 79 εκατομμύρια το 2012.

Αναφορικά με τις λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, το ποσό που έπρεπε να έχουν επιστρέψει οι πάροχοι για το 2018 δεν έχει ακόμη υπολογιστεί.

Εξακολουθούν, επίσης, να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο clawback προηγούμενων ετών, ειδικά για ιδιωτικούς παρόχους, για τους οποίους δεν έχει ακόμη συγκεντρωθεί περισσότερο από το μισό των επιστροφών του 2017.

Διαρθρωτικά

Για να ελεγχθεί η κατάσταση, προτείνεται η ανάδειξη διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία αποβλέπουν στον περιορισμό της ζήτησης.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η επιτροπή διαπραγμάτευσης, η κεντρική διαδικασία προμηθειών, τα μητρώα ασθενών για φάρμακα υψηλού κόστους, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συνταγών.

Αναφερόμενοι στο Φάρμακο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως η πρόσφατη τροποποίηση της διαδικασίας τιμολόγησης ήταν μεταξύ των πιο επιτυχημένων “εργαλείων” για τη συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Περιέχει, ωστόσο, χαρακτηριστικά που δεν υποστηρίζουν τη μείωση του clawback, μεταξύ των οποίων ο υπολογισμός των χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, αντί των χαμηλότερων ευρωπαϊκών τιμών.

Εκτιμάται πως, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, θα οδηγήσει σε αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών το 2019.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα