Προβληματικά εξελίσσεται το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει ένα νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας.

Η ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) γίνεται με αργούς ρυθμούς, ενώ οι τελευταίες αναφορές δείχνουν “μία στατική εικόνα” στην ανάπτυξή τους.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι συντάκτες της αναφέρουν χαρακτηριστικά πως “η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζεται, αλλά με αργούς ρυθμούς και με έντονες ανισότητες σε όλη την επικράτεια”...

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι αρχές εκπλήρωσαν τη δέσμευση να ανοίξουν τουλάχιστον 120 TOMY και έχουν πιάσει τον στόχο με 124 δομές, χάρη στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Με βάση τις τελευταίες αναφορές, ωστόσο, προκύπτει μάλλον μία στατική εικόνα σχετικά με την πρόοδο στην ευρύτερη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Ο εγγεγραμμένος πληθυσμός μέχρι στιγμής αριθμεί μόνο 2 εκατομμύρια άτομα.

Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν τις καθυστερήσεις στη δυσκολία πρόσληψης γενικών γιατρών, η οποία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο ενόψει του ανοίγματος επιπλέον ΤOMY.

Για να τηρηθεί η δέσμευση της χώρας μας στο Eurogroup για άνοιγμα 240 TOMY έως τα μέσα του 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης του δικτύου θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.

Η σημερινή εικόνα είναι μία ανομοιογενής κατανομή των TOMY στην επικράτεια. Λιγότερες από 30 μονάδες είναι διαθέσιμες στην περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει 50 δήμους και περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας.

Επιφυλάξεις

Η δημιουργία των ΤΟΜΥ έχει αντιμετωπιστεί με έντονο προβληματισμό από γιατρούς και παράγοντες του χώρου της Υγείας. Το μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών και η αδυναμία να λειτουργήσουν οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ) καθιστούν το εγχείρημα ανεφάρμοστο.

Με άρθρο του στο Iatronet, ο Κώστας Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και υπεύθυνος του τομέα Υγείας είχε κάνει λόγο για “άσκηση επί χάρτου”.

Στο μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις νέες δομές, έχει αναφερθεί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος ωοθηκών: Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για το "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης
Και όμως, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους [μελέτη]
Κρούσμα candida auris σε γυναίκα στα Χανιά - Νοσηλεύεται σε απομόνωση