Δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, ζητεί ο υπουργός Υγείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε εγκύκλιό του, που παρατίθεται πιο κάτω, ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει πως οι έλεγχοι αφορούν επιτραπέζια και φυσικά μεταλλικά νερά, σε χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και διάθεσης.

Οι έλεγχοι θα γίνουν σε εμφιαλωτήρια και σε καταστήματα και θα περιλαμβάνουν υγειονομική αναγνώριση των γεωτρήσεων, πηγών υδροληψίας, υγειονομικό έλεγχο των εγκαταστάσεων εμφιάλωσης και αποθήκευσης.

Θα περιλαμβάνουν, επίσης, δειγματοληψίες νερού από την πηγή υδροληψίας, από τη γραμμή παραγωγής (πριν και μετά την εμφιάλωση - έτοιμο προϊόν), καθώς και από την αποθήκη.

Ιδιαίτερη προσοχή ζητείται κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά προκειμένου να διαπιστώνεται ότι αυτά είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων πρέπει να έχουν σταλεί στο υπουργείο Υγείας, το αργότερο, έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το εμφιαλωμένο νερό πρέπει να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην επαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης

Βρεφικό

Ο υπουργός τονίζει πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να διατίθενται από καταστήματα και φαρμακεία εμφιαλωμένα νερά, με την ένδειξη “βρεφικό νερό” ή “κατάλληλο για βρέφη”, η οποία θεωρείται παραπλανητική και απαγορεύεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σημειώνεται πως, τον Αύγουστο του 2016, το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να αποσυρθεί από τα φαρμακεία συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο έφερε την ένδειξη πως η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι μηδενική και πως δεν χρειάζεται βρασμό.

Στο διαφημιστικό του φυλλάδιο, μάλιστα, αναγραφόταν ότι πρόκειται για νερό “για μωρά από την εγκυμοσύνη και μετά”...

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;