Με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ιωάννου συναντιέται το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διακρατική συνεργασία σε θέματα φαρμάκου.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αριστοτέλους, θα συμφωνηθεί το εμπιστευτικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση τιμών σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) μεταξύ της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και των φαρμακευτικών εταιρειών να ισχύει και για την Κύπρο.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C για τα οποία η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η τελική υπογραφή των συμβάσεων.

Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και το όφελος έχει ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. 

Στη διαδικασία είχαν συμμετάσχει εταιρείες με επτά φάρμακα και ο "κλειστός" προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για 14 μήνες ήταν 67,5 εκατομμύρια ευρώ.

Νταού

Οι δύο υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κόστος ανέγερσης ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Το νοσοκομείο θα ανεγερθεί στον χώρο των παλαιών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου Νταού Πεντέλης στη Ραφήνα.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]