Σε πενταμελή επιτροπή από νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες, είχε αναθέσει η διοίκηση του Κρατικού της Νίκαιας τους ελέγχους για παράνομες αποκλειστικές. Η διαδικασία εντασσόταν σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η οποία παρατίθεται πιο κάτω.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε έρχεται στο φως, έπειτα από τον θάνατο της άτυχης γυναίκας, η οποία έπεσε από τον πρώτο όροφο του νοσοκομείου, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητεί την επέμβαση εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας παράνομο το έγγραφο του διοικητή, το οποίο εκδόθηκε τρεις μέρες πριν από τον θάνατο της 50χρονης (παρατίθεται πιο κάτω).

Από την ΠΟΕΔΗΝ γίνεται λόγος για “παράνομη πράξη” και σημειώνεται πως οι νόμιμοι αποκλειστικοί δεν έχουν καμία υπηρεσιακή ιδιότητα στο νοσοκομείο.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και εγκύκλιος του υπουργείου, με την οποία ανατίθεται στη φύλαξη του νοσοκομείου και στο νοσηλευτικό προσωπικό η ευθύνη για τον εντοπισμό των παράνομων αποκλειστικών:

“Διαφωνούμε με την εγκύκλιο, στο σκέλος που ανατίθεται ο έλεγχος στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθότι δεν είναι στα καθήκοντά του”, αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να σημειώσει:

“Ο φόβος, η πίεση και η ανασφάλεια που επικράτησε μετά την έκδοση της εγκυκλίου μπορεί να συνέβαλε στην πράξη της τραγικής γυναίκας”.

Εντολή

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, μέχρι την έκδοση της εντολής του διοικητή και πριν από την καθαίρεση του προϊστάμενου επιστασίας, πριν τρεις μήνες, είχαν γίνει 400 ταυτοποιήσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία της Νίκαιας και είχαν σταλεί 30 περιπτώσεις παράνομων αποκλειστικών στα Δικαστήρια:

“Το φαινόμενο των παράνομων αποκλειστικών είχε καταπολεμηθεί στα πλαίσια του νόμου. Τι μεσολάβησε και βγήκε η παράνομη απόφαση του διοικητή;”, αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως με βία και καταστολή δεν επιλύεται το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών. Χρειάζονται προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ο ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει την δαπάνη για όλο το 24ωρο των ασθενών που χρήζουν περιποίηση από αποκλειστικές νοσοκόμες.

Να ενισχυθεί, παράλληλα, η φύλαξη των νοσοκομείων, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος παρουσία της Αστυνομίας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε